Det blir streik i NRK. Her et bilde av kanalens bygg på Marienlyst i Oslo.

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Ingenting tilsier at NRK-ansatte skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet

Publisert: 15. mai 2018 kl 12.38
Oppdatert: 15. mai 2018 kl 12.41

Norsk Journalistlag (NJ) tar ut 1700 NRK-ansatte medlemmer i streik fra tirsdag kl 13.00.

Det utgjør i underkant av halvparten av de ansatte i NRK.

Spekter og NRK tilbød NJ et resultat i tråd med normen fra frontfaget i løpet av meklingen, slik de andre fagforeningene har akseptert. Arbeidstakerne mener imidlertid at lønnsgapet mellom de NRK-ansatte journalistene og de andre store mediehusene må reduseres i år. Dette har de ikke blitt møtt på. NRK ville heller ikke gå med på kravene om forsikring om kompetanse i tråd med NRKs fremtidig behov, eller at tilkallingsvikarer skulle få lik lønnsbehandling som fast ansatte.

Dermed ble det konflikt. Det kommer til å ramme TV, -radio- og nettilbud fra statskanalen. 

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Norsk Journalistlag i NRK velger å gå til streik for et høyere lønnstillegg enn det resten av arbeidslivet har fått i dette oppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Hun viser til at det ble oppnådd enighet med LO etter mekling, og at det dermed er enighet om oppgjøret med fem av seks forbund.

– Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten.

Saken fortsetter under annonsen

NJ mener på sin side at det ikke har vært reelle forhandlinger mellom partene. 

– Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK.

Han mener NRK misbruker frontfagsmodellen ved å se på den som en absolutt grense.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

I de innledende forhandlingene ble partene enige om at virksomhetens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter skulle legges til grunn i de lokale forhandlingene.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten.

I tillegg til meklingsløsningen med LO, er det tidligere oppnådd enighet i forhandlingene med Delta (YS), Nito og Tekna i lønnsoppgjøret for NRK. Norsk Journalistlag er dermed den eneste fagforeningen som er i streik i NRK.

Saken fortsetter under annonsen