– IA-avtalen har fått ned sykefraværet i Norge
Regjeringen har stilt seg kritisk etter avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), mens industrien derimot hyller avtalen.
Til Klassekampen sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, at IA-avtalen har gitt veldig gode resultater.
Avtalen om inkluderende arbeidsliv ble vedtatt i 2001, og har som overordnede mål å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.
Men nå er avtalen under ild. Den skal reforhandles i løpet av 2018, og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) er alt annet enn fornøyd:
– Dette kan ikke fortsette på samme måte, uttalte hun til Dagens Næringsliv.
Hun er bekymret over at sykefraværet fortsatt er for høyt.
– Et lederansvar
I 2001 var det samlede sykefraværet (egenmeldt og legemeldt) i norsk arbeidsliv sju prosent. I industrien var den 6,6 prosent. 16 år etter at avtalen kom i havn, har sykefraværet sunket til 6,3 prosent i arbeidslivet generelt og 4,4 prosent i industrien. Industrien har dermed overoppfylt ambisjonene om reduksjon i sykefravær i perioden.
De beregner selv at det sparer bedriftene for rundt 800 millioner kroner årlig. Lier-Hansen mener de har funnet en god metodikk.
– Arbeidet med å få ned sykefraværet ble raskt etablert som et konkret lederansvar, og vi fikk på plass et godt samarbeid med fagforeningene. Med utgangspunkt i det har vi systematisk klart å drive dette fram, sier han til Klassekampen.
Med «lederansvar» mener han at lederne i bedriftene har blitt målt på om de har oppnådd nedgang i fraværet.
– Det er fryktelig viktig. Det må bli et tema man må stå til ansvar for. I tillegg har vi i Norsk Industri vært flinke til å lage møteplasser hvor ulike bedrifter kommer med sine erfaringer, så ikke de som var blant de beste kunne lære av de beste. Vi har drevet kunnskapsoverføring, sier han.