En økende andel nyutdannende tar ufrivillig irrelevant arbeid etter studiene, for eksempel i barnehage.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix

Ikke siden 2005 har så mange hatt ufrivillig irrelevant arbeid

Publisert: 26. april 2018 kl 10.17
Oppdatert: 26. april 2018 kl 10.19

NIFU måler det de kaller mistilpasning i kandidatundersøkelsen. Mistilpasning er summen av arbeidsledighet, ufrivillig deltid og ufrivillig irrelevant arbeid. 

Mens trenden har vært sterkt økende siden bunnåret 2007, ble 2017 det første året med en nedgang i total mistilpasning.

Nedgangen skyldes først og fremst en nedgang i arbeidsledigheten og ufrivillig deltid. Ufrivillig irrelevant arbeid har ikke vært høyere blant kandidatene siden 2005. 

Mistilpassede kandidater 

 
Saken fortsetter under annonsen

Av de større fagområdene har humanistiske og estetiske fag, samfunnsfag og realfag høyest samlet mistilpasning et halvt år etter eksamen, med nær tre av ti mistilpassede. Humanistene har høyere andel undersysselsatt eller i irrelevant arbeid enn de fleste andre, men ikke spesielt høy arbeidsledighet.

Også sivilingeniører har mange mistilpassede, i alt 26 prosent. De har minst like høy arbeidsledighet som realistene, men lavere andeler som er i irrelevant arbeid eller er undersysselsatt.

Lavest andel mistilpassede et halvt år etter eksamen er det blant mastere i økonomisk-administrative fag, pedagogiske fag og helse- og sosialfag, med 12-14 prosent mistilpassede. Dette er i tråd med 2015-undersøkelsen.

Kvinner har samlet noe lavere mistilpasning enn menn. Det er på grunn av høyere arbeidsledighet blant menn enn kvinner, og på tross av at kvinner har høyere andel undersysselsatte enn menn.