Analysen viser at to til fem år etter at første barn er født, har det legemeldte sykefraværet økt med 47 prosent for kvinner og 20 prosent for menn.

Foto

Krists Luhaers/Unsplash.

Nav-analyse

Høyere sykefravær med barn

Publisert: 8. mai 2018 kl 10.11
Oppdatert: 8. mai 2018 kl 10.24

En NAV-analyse viser at det å få barn er en viktig forklaring på kjønnsforskjellene i sykefraværet.

Kvinner har i gjennomsnitt 75 prosent høyere legemeldt sykefravær enn menn. I artikkelen «Kjønnsforskjeller i sykefravær øker når par får barn» har NAV for første gang sett på om det å få barn fører til høyere sykefravær.

Analysen viser at to til fem år etter at første barn er født, har det legemeldte sykefraværet økt med 47 prosent for kvinner og 20 prosent for menn. Kjønnsforskjellen i sykefravær økte med 72 prosent.

– Årsakene til det økte sykefraværet er særlig depresjon og angst, ulike plager og symptomer som indikerer utslitthet, samt fødselsskader og spontanabort, sier Ivar Andreas Åsland Lima i Kunnskapsavdelingen i NAV.

Tredoblet sykefravær

Analysen undersøker førstegangsfødende kvinner og fedrene til barna før og etter fødsel for å se om sykefraværet øker etter fødsel.

Saken fortsetter under annonsen

Det er det legemeldte sykefraværet som inngår i analysen, mens det egenmeldte sykefraværet og omsorgsdager knyttet til barnets sykdom holdes utenfor.

– Man kunne tenke seg at det er korttidsfraværet som øker fordi foreldrene blir mer utsatt for smitte av virussykdommer, men det er det langvarige sykefraværet som øker. Det økte sykefraværet for kvinner skyldes i hovedsak at antallet kvinner med et langvarig sykefravær har tredoblet seg, sier Åsland Lima.

Det er fra før kjent at kvinner i snitt har et høyt sykefravær under graviditet. For å finne ut om sykefraværet øker som følge av det å få barn, har analysen fjernet sykefraværet under svangerskap.