– Ingenting kan rokke ved min tillit til skolebyråden
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) frikjennes for all kritikk som er fremkommet i varslingssakene mot henne.
Det erklærte Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse på Rådhuset fredag formiddag.
Behandlingen av de tre ulike varslene mot Thorkildsen har vært grundig og omfattende, sa byrådslederen da han redegjorde for behandlingen av varslersaken.
Den borgerlige opposisjonen har kritisert at byrådslederen har håndtert varslene selv. De har krevd en uavhengig ekstern gransking.
– Jeg kjenner ikke til lignende saker med varsel mot en sittende byråd. Men som Thorkildsens overordnede og leder for byrådet, er hun mitt ansvar. Og det er jeg alene som til slutt må avgjøre om jeg har tillit til henne, sa Johansen under redegjørelsen.
I et Facebook-innlegg skriver Thorkildsen at hun er «veldig glad» for avgjørelsen.
– Ryddig prosess
Leder Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet i Oslo er tilfreds med utfallet.
– Jeg oppfatter dette som en grundig og god gjennomgang. For meg virker det som at det har vært en ryddig prosess, sier hun til Dagens Perspektiv rett etter at Johansensen har avsluttet sin pressekonferanse.
I september sa Andersen til Dagbladet at «ingen er tjent med at denne konflikten fortsetter.»
– Men begge «hovedpersonene» i saken, Søgnen og Thorkildsen, blir værende. Er konflikten da avsluttet?
– Det vil jeg ikke kommentere nå. Vi må se hvordan saken utvikler seg. Jeg anser saken som avsluttet - foreløpig.
Tre varsler
Det er kommet totalt tre varsler mot Thorkildsen.
-
Det første varselet kom i begynnelsen av september fra flere ledere i Utdanningsetaten, der det ble varslet om Thorkildsens lederstil. Varslerne beskriver Thorkildsens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende», skriver NTB. Thorkildsen har selv uttalt at samarbeidsforholdet med etaten har vært vanskelig over lang tid og at hun har savnet «samarbeidsvilje og lagarbeid».
-
Det andre varselet ble kjent 18. september, og handlet om Thorkildsens uttalelser i mediene etter det første varselet. Varslerne mente uttalelsene hennes brøt med forbudet mot gjengjeldelse mot varslere.
-
Det tredje varselet kom 26. september, det var rettet både mot Thorkildsen og byrådslederens kontor og handlet om lekkasjer fra fortrolige møter og interne dokumenter.
Det siste varslet har blitt behandlet av Oslo kommunes varslingsråd, da det inndirekte også involverer Raymond Johansen selv.
Full «frifinnelse»
Ifølge Raymond Johansen har internrevisjonen, kommuneadvokaten, revisjonsbyrået Deloitte og han selv vært involvert i behandlingen.
Johansen gikk på pressekonferansen grundig igjennom alle elementene i de tre ulike varslene, og selv om han sa at enkelte formuleringer kunne «vært annerledes» eller at noen møter «nok kunne oppfattes som vanskelige», var han krystallklar i sin konklusjon:
– Jeg ser at enkeltsituasjoner kan ha vært vanskelig. Men jeg ser ingenting som kan rokke med min tillitt til byråd Inga Marthe Thorkildsen.
Ingen regelbrudd
– Det er et godt prinsipp at den som skal behandle et varsel er overordnet den det er varslet om. Som byrådets leder kan jeg ikke overlate til noen andre å vurdere om jeg skal ha tillit til en av mine byråder. Dette er derfor ikke utelukkende et juridisk spørsmål, mener Johansen.
Informasjonsinnhentingen og sammenstillingen har tatt i alt seks uker og omfatter blant annet flere uttalelser fra Kommuneadvokaten og en rapport med sammenstilling av fakta fra kommunens internrevisjon.
Det har underveis blitt lagt stor vekt på å ivareta varslernes anonymitet og å beskytte intervjuobjektene.
– Jeg har vurdert varslene og tatt for meg påstand for påstand. Kommuneadvokaten har ikke kunnet konstatere regelbrudd. Totalinntrykket er at påstander i varslene, har blitt nyansert gjennom undersøkelsene og intervjuer som Internrevisjonen har gjort, sier Johansen.