Anne-Kari Bratten ser for seg et arbeidsliv hvor trygghet er basert på kompetanse og ikke på rettighet til stillingen.

Foto

 Audun Braastad / NTB scanpix

Fra «stillingstrygghet» til «kompetansetrygghet»

Publisert: 16. november 2018 kl 15.52
Oppdatert: 19. november 2018 kl 09.03

– Kampen om kompetansen hardner til, og den arbeidsgiveren som driver helkontinuerlig påfyll av utvikling vil vinne, sa Spekter-leder Anne-Kari Bratten under konferansen Kompetanse for fremtiden fredag.

Konferansen tok opp fagskolenes sentrale rolle i kompetanseutvikling. 

Bratten understreket at selv om arbeidsgiverne vektlegger kompetanseutvikling, må alle regne med å ta enda større ansvar for at egen kompetanse er relevant og oppdatert.

Hun mener vi kan stå foran et betydelig skifte i holdninger: 

– Arbeidslivet vil i større grad dreies fra «stillingstrygghet» til «kompetansetrygghet». Fagbevegelsen og de ansatte kan likevel ikke kan satse på stadig sterkere krav om at arbeidsgiver skal legge til rette for dette. 

For å illustrere viser hun til at for ansatte i en virksomheten tre dager unna skifteretten, vil det være viktigere å ha relevant kompetanse, enn rettigheter til en stilling - som er i ferd med å smuldre bort.

Bidrar med læreplasser

Saken fortsetter under annonsen

Inge Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Stavanger HF, deltok under konferansen for å fortelle om hvordan sykehuset forsøker å holde sine ansatte oppdaterte.

– Vi har til enhver tid mange av våre ansatte i et eller annet utdanningsløp, og vi tar på alvor det ansvar vi har for å legge til rette for læreplasser til framtidens arbeidstakere, sier hun.

Gjennom samarbeid med NAV og fylkeskommunen gir Sykehuset hvert år mange som står utenfor arbeidslivet praksisplasser.

– Slik utdanner og utvikler vi nødvendig kompetanse. Ikke bare for sykehuset i Stavanger, men også for hele regionen som helhet, sier Bryne.