LITE KUNNSKAPER: Variasjonen på det faglige startnivået i studentgruppene er stort og for mange av studentene mangler tilstrekkelige forkunnskaper, mener underviserne ved norske universiteter og høyskoler.

Foto

Dreamstime. 

Store nivåforskjeller blant norske studenter

– For mange studenter har svake forkunnskaper

Publisert: 10. januar 2018 kl 10.21
Oppdatert: 10. januar 2018 kl 10.21

Det viser NOKUTs Underviserundersøkelse.

– Stadig flere velger å ta høyere utdanning. Da må vi også regne med at nivået på studentene som tas opp vil variere, men det som kommer frem i Underviserundersøkelsen må vi ta på største alvor, sier direktør Terje Mørland i en pressemelding.

Samlet sett rapporterer underviserne at variasjonen på det faglige startnivået i studentgruppene de møter er stort og at studentene mangler tilstrekkelige forkunnskaper.

Det som kommer frem i Underviserundersøkelsen må vi ta på største alvor

Undersøkelsen avdekker store variasjoner mellom utdanningene.

Foto

BEKYMRET DIREKTØR: Terje ­Mørland i NOKUT. (Foto: NOKUT)

Grunnskolelærer, barnehagelærer og sosialfag kommer dårligst ut, mens arkitektur, medisin og odontologi scorer langt bedre på dette området.

Mørland mener ifølge pressemeldingen at det blant annet må etableres bedre samarbeid mellom videregående opplæring og universitetene og høyskolene:

Saken fortsetter under annonsen

– Fremtidige studenter må være godt rustet i møte med høyere utdanning. Jeg vil særlig oppfordre det offentlige utvalget som skal se på videregående opplæring (Lied-utvalget) til å bruke resultatene fra Underviserundersøkelsen i arbeidet sitt.

Undervisere og studenter er enige

Underviserundersøkelsen kartlegger undervisernes vurderinger av utdanningskvalitet. Den er et svært viktig supplement til studentundersøkelsen Studiebarometeret.

– Resultatene tyder på at mye går fremover i norsk høyere utdanning. Det er også interessant at undervisere og studenter er enige om hva som er bra og hvor det må gjøres forbedringer. Dette er et utmerket utgangspunkt for institusjonene i arbeidet med å videreutvikle utdanningskvaliteten, sier Mørland.