– Vi får håpe at dette ikke bare er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse postbiler, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode..

Foto

Berit Roald / NTB scanpix.

Flere konkurser enn etter finanskrisen

Publisert: 5. september 2018 kl 08.54
Oppdatert: 5. september 2018 kl 08.54

Konkursene i næringslivet fortsetter å øke. Det har nå vært flere konkurser og tvangsavviklinger de siste tolv månedene enn etter finanskrisen i 2009.

Data- og analyseselskapet Bisnode registrerer en økning i august på hele 22,4 prosent i rene konkurser, sammenlignet med samme måned i fjor. Tar man med de selskapene som blir tvangsoppløst av myndighetene er økningen samlet på 13,5 prosent.

I august gikk 394 bedrifter konkurs og 85 bedrifter tvangsoppløst av myndighetene. En økning på hele 13,5 prosent bare den siste måneden. De siste 12 månedene har 6483 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsoppløst, en økning på 9,5 prosent.

– Med dette har vi oppnådd en lite hyggelig konkursrekord som slår finanskriseåret 2009 hvor 6449 bedrifter endte i skifteretten, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Butikkene borte fra bybildet

– Vi har gjennom flere måneder sett en utvikling vi stusser over. Det burde egentlig gått bedre, når vi ser på andre utviklingstrekk i økonomien, men vi tror det kan henge sammen med store strukturendringer som er på gang i flere bransjer, sier Ruud.

Saken fortsetter under annonsen

Detaljhandel og tjenesteytende næringer sto tidligere for en liten andel av antall konkurser. Nå opplever disse bransjene at mange går overende, mye på grunn av økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

Innen Detaljhandel har 666 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet de første åtte månedene i år. Dette er en økning på 13,1 prosent i de første åtte månedene av året.

Tjenesteytende næringer har aldri opplevd tøffere tider. Her registreres det at 825 bedrifter har blitt borte, en økning på hele 19,7 prosent.

– Vi får håpe at dette ikke bare er begynnelsen på noe enda verre. Det blir litt trist hvis butikkene blir borte fra bybildet og alt blir levert fra nettet med førerløse postbiler, sier Ruud.

Innen Hotell og Restaurant er også konkursøkningen stor. 382 bedrifter har gått overende hittil i år, en økning på 11,7 prosent. Innen Bygg og Anlegg har det vært mange konkurser de siste årene, men denne næringen har kun en moderat økning på 3,6 prosent hittil i år.