Her får du råd om hvordan du håndterer situasjonen hvor du føler deg overveldet.

Foto

Simon Migaj/Unsplash.

Fire strategier når du føler deg overveldet på jobb

Publisert: 16. juli 2018 kl 09.38
Oppdatert: 16. juli 2018 kl 09.38

Kjenner du deg noen gang overveldet når ting begynner å hope seg opp på jobb? Ikke få panikk. Husk å stoppe opp for å leve i nuet. Ofte er angst og stress knyttet til bekymringer om hva man tror kommer til å gå galt i fremtiden, ikke hva som faktisk skjer akkurat nå.

Å trene på mindfullness og fokusere på å være tilstede i øyeblikket kan gi deg en pause fra tankene og bekymringene som forårsaker angst. En ny studie omtalt av Harvard Business Review påpeker at det skal ikke mer til en seks sekunder med oppmerksom meditasjon for at fordelene ved mindfullness skal manifestere seg.

Det å roe ned tankekjøret og flytte tankene bort fra alle «hva-om»-scenarioene bidrar til å holde deg sentrert i nåtiden og forberede deg til å håndtere de oppgavene som ligger fremover mer effektivt.

Reflekter over prioriteringene dine

Uansett hvor talentfull eller motivert du er, er det umulig å gjøre alt på en gag. Den mest måten å komme seg ut fra en overveldende situasjon er å prioritere oppgaver og jobbe ut i fra dem.

Prioritering kan være vanskelig fordi alt kan se ut til å virke like viktig ved første øyekast. Når man derimot tar et skritt tilbake for å praktisere mindfullness, skjønner man imidlertid at dette ikke er tilfelle. Det er alltid mulig å prioritere ting i livet, men det er bare ikke alltid like enkelt.

Saken fortsetter under annonsen

Grunnlegger av selskapet BodeTree, Chris Myers, skriver i Forbes at når man skal prioritere, er det viktig at forhold, familie og personlig vekst står øverst på listen. Vist man forsømmer disse tingene, kan skaden være umulig å fikse. Med jobb er det annerledes. Dersom du gjør en stor feil, går det som oftest an å fikse det.

«For gründere og ledere må jobb prioriteres høyere enn folk flest. Som leder av en virksomhet, har du mange mennesker som er avhengig av deg, de ansatte, klienter og investorer,» forklarer Myers.

Aksepter ufullkommenhet

Perfeksjon er et uoppnåelig mål og enhver som tenker at det ikke er det, blir bedratt. Det er langt bedre å innse at vi lever i en ufullkommen verden og at vår beste innsats noen ganger er god nok selv om den er ufullkommen. Dette gjelder både arbeid og privatliv.

Noen ganger er det bedre å la husarbeidet vente på seg for å leke med barnet ditt eller å la noen andre ta kontroll over et prosjekt for å unngå at du detaljstyrer det. Å lære å akseptere ufullkommenhet gjør det mulig for deg å fortsette fremover og det er nettopp det du trenger å gjøre når du føler deg overveldet.

Saken fortsetter under annonsen

Utfordringer er muligheter til å vokse

Slutt å tenke «hva-om» hele tiden. Å tenke på slike scenarioer hele tide er ødeleggende for et ubeskyttet sinn. Angst er en del av det å være menneske. Det er ikke sunt å nekte for det eller skyve det under teppet. I stedet må du møte det og erkjenne at forferdelige ting kan skje med deg.

«Jeg mediterer over disse mulighetene og tar meg selv i å spørre «hva så?». La oss si at det verst tenkelig skjer. Du må bare godta det og lære av det som skjedde,» skriver Myers.

Som menneske har vi et medfødt ønske om å unngå smerte, men den triste sannhet er at smerte er en stor del av det å vokse. Hvis du godtar dette, vil smerten og angsten føles mer overkommelig. Du kan finne glede og muligheter i selv de mest tragiske scenarioer.

Alle føler seg overveldet fra tid til annen, men det trenger ikke nødvendigvis å føre til angst eller overdrevent stress. Nøkkelen er å sørge for at du holder deg i øyeblikket, velg prioriteringene dine, aksepter ufullkommenhet og tenkt at alt som skjer er en mulighet for å vokse.

Når du har gjort disse fire tingene, vil du finne ut at du er i stand til å overvinne utfordringene du møter, håndtere hva som står foran deg og fortsette.

Saken fortsetter under annonsen