Fire dagers arbeidsuke ga svært positive resultater
Perpetual Guardian er et selskap med 240 ansatte som forvalter eiendom og testamenter i New Zealand, et land som lenge har ligget bak OECD-snittet i arbeidsproduktivitet.
Som et eksperiment innførte lederen Andrew Barnes en arbeidsuke på fire dager med lønn for fem.
Eksperimentet varte gjennom hele mars og april og ble overvåket av forskere ved Auckland University of Technology.
Nå er resultatene ferdig analysert, og de er svært gode.
– Vi har observert en kraftig økning i engasjement og tilfredshet til arbeidet. Det er en enorm økning i antallet ansatte som ønsker å fortsette i selskapet og produktiviteten har holdt seg, sier Barnes til New Zealand Herald.
Bedriftens ansatte utfører altså samme mengde arbeid som før, men tar langhelg hver uke.
– Vi innfører nå et klart skille mellom timene man jobber og arbeidet som blir utført, sier Barnes.
New York Times har snakket med forskerne som ledet eksperimentet. HR-professor Jarrod Haar forteller at ledelsens oppfattet at de ansatte ble mer kreative og hadde bedre oppmøte, samtidig som innsatsen på ingen måte ble dårligere.
Medarbeiderne fant smartere måter å jobbe på for å tjene inn den tapte tiden. Det førte til at den ukentlige møtetiden ble redusert fra to timer til bare en halvtime. Og flere gikk inn i «en boble» for å kunne jobbe uforstyrret og konsentrert.
Trenger fleksibelt lovverk
Dersom eksperimentet skal bli til en permanent løsning for de ansatte i Perpetual Guardian må det tilpasses lokal arbeidsmiljølov som har arbeidstidsbestemmelser, og styret må godkjenne forslaget.
Ifølge Barnes er begge deler mulig, men lovverket kan gjøres mer fleksibelt for at flere skal kunne følge deres eksempel.
Det har etter hvert blitt mange eksempler på virksomheter som tester redusert arbeidstid.
Fagforbundets leder Mette Nord mener blant annet at sekstimersdagen kan være et alternativ til borgerlønn og at det kan senke terskelen får at folk kommer seg i arbeid. Hun peker gjerne på erfaringene fra et ligende eksperiment fra et sykehjem i Gøteborg.
Men så langt er det vanskelig å peke på entydige resultater fra de forskjellige eksperimentene, trolig fordi kulturen på arbeidsplassen spiller en betydelig rolle.
Da Frankrike innførte obligatorisk 35-dagers arbeidsuke, rapporterte mange bedrifter at arbeidskostnadene økte så mye at det gikk ut over konkurransedyktigheten.