Slik slår du ned på mansplaining
Mansplaining er en beskrivelse på når en mann snakker nedlatende og fordummende til en kvinne om noe han er fullstendig kunnskapsløs om. Ofte med den feilaktige antagelsen om at han vet mer om det enn den personen han snakker til gjør.
De fleste mannfolk tror de prøver å være hjelpsomme når de legger ut om alt de kan. Hvis du er en leder eller veileder forventer selvsagt vedkommende tilbakemeldinger på arbeidet sitt.
Ledelsekonsulent Kristi Hedges gir derimot tips i Forbes om hvordan man håndterer slitsomme kommentarer som har som intensjon å forklare kvinner noe de allerede vet. Hun tar også for seg når menn avbryter kvinner før hun har kommet til poenget eller når menn snakker over dem.
- LES OGSÅ: Slik får du slutt på mansplaining
Kvinner kan være for høflige. Ofte er de imøtekommende i øyeblikket mansplaining skjer, men forbanner seg senere over hva de skulle ønske de hadde sagt.
Hedges deler fem strategier for å bekjempe mansplaining på arbeidsplassen.
Send tydelige hint
De fleste kvinner er uforberedt når mansplaining først skjer. Man ønsker å være hyggelig og imøtekommende når man ser at intensjonen er positiv.
Selv når man opplever mer aggressiv oppførsel eller blir avbryt, er tendensen ofte at man venter på å slå tilbake til det føles riktig. Denne venting kan foregå i flere måneder til det på et tidspunkt koker over.
Når den kvinnelige kollegaen da endelig slår tilbake, kan det oppfattes som for hardt og være ødeleggende for hennes karriere og rykte. Det kan svekke hennes posisjon på arbeidsplassen.
- LES OGSÅ: – Flaut å trene med kollegaer
«Kvinner burde heller bli komfortable med å sende tydelige, små hint når mansplaining oppstår. Dette virker ikke for aggressivt, men er et tydelig signal om at du oppfatter hva som skjer, men at du ikke tolererer det,» skriver Hedges.
Disse setningene kan være lurt å ha i bakhånd dersom en mann prøver å mansplaine noe til deg:
-
Jeg setter pris på kommentaren, men jeg håndterer dette fint selv.
-
La meg fortsette og dersom det er et spørsmål når jeg er ferdig å snakke, så kan vi ta det da.
-
Den kommentaren får meg til å tro at det ville være hjelpsomt om du viste bakgrunnen min.
Bruk humor
Humor er et formidabelt verktøy for kvinner på arbeidsplassen. Det kan lette stemning på jobb i stressende tider, skape tillit og gjøre deg mer selvsikker.
Humor kan også sende en tydelig og klar beskjed uten at det virker konfronterende. Det hjelper kvinner å sette tydelige grenser, uten å risikere å fornærme noen. Beskjeden får dermed en mykere landing.
Dersom noen avbryter deg kan du alltid si; «Du vet jeg ikke kommer til å gi fra meg ordet før jeg er ferdig, så du kan like godt vente på din tur». Husk også å smile, så de andre forstår at intensjonen er klar.
Gi ordet til en kvinne
Forskning vier at kvinner bare snakker 25 prosent av tiden i møter, mens menn prater i vei de resterende 75 prosentene. Menn deler ikke bare ideene sine mer, de forstyrrer også kvinner mer enn de gjør med andre menn.
Noen kvinner har begynt å samarbeide for å hjelpe hverandre til å få mer tid til å snakke i møter. Denne strategien kan hjelpe kvinner å styrke sine egne ideer, samtidig som den er med på å løfte frem andre kvinner.
Når man blir mansplained eller avbryt, kan kvinner omdirigere ordet til en annen kvinne på denne måten: «Jakob, før vi går dit vil jeg gjerne høre hva Lena mener». Denne strategien er med på å dele tiden mer rettferdig.
Utendørsstemme
Noen ganger må kvinner rett og slett snakke høyere enn menn for å faktisk bli hørt.
«En leder jeg coachet var den eneste kvinnen i en ledergruppe. Kulturen her var å snakke over hverandre, avbryte, spisse albuer og stjele ideer. Hun måtte lære seg å bruke utendørsstemmen sin. Dette er det motsatte av den høflige innendørsstemmen,» skriver Hedges.
Hvis et møte styres av høye stemmer, må du bare gjøre din egen stemme høyere for å poengtere ideen din. Slik tar du kontrollen i rommet. Vær oppmerksom på at det du selv oppfatter som skriking, vil andre mest sannsynlig ikke en gang reagere på.
Konfronter mansplaineren
Noen ganger kan du prøve alt uten at mansplainingen tar slutt. Du kan ignorere det og du kan konfrontere det.
Mesteparten av tiden forstår ikke menn hva de gjør og har ingen hensikter om å såre eller avbryte den andre personen.
- LES OGSÅ: Flere toppsjefer enn før ryker på etikk
Uansett hjelper det å konfrontere oppførselen for å fremme forståelse. Ta det opp privat sammen med personen det gjelder og forklar situasjonen og hvordan det påvirker arbeidshverdagen din.
En så enkel handling kan være nok til at vedkommende kutter ut den dårlige oppførselen, samtidig som den er med på å forbedre din egen utvikling.