Kina snapper opp verdens piloter
Kinesiske flyselskaper kjøper opp pilotskoler og snapper opp andre selskapers piloter. Det er med å fyre opp under pilottørken som har herjet i Europa og USA i det siste.
Tidligere i år rapporterte nyhetsbyrået AP at mange amerikanske flyselskaper ansatte piloter i et antall man ikke hadde sett i USA siden før 11 september.
Erstatning av eldre piloter som går av til pensjon ble pekt på som en viktig drivkraft for oppsvinget.
En betydelig oppgang i flytrafikken står selvsagt også for en del av veksten.
Og nå peker Financial Times på en tredje grunn, Kinas voksende middelklasse har begynt å fly.
– Veksten i kinesisk flytrafikk er den største vi har sett i vår tid og antagelig i historien, sier eksperten Paul Jebely til avisen.
Ifølge ham er det blitt bestilt flere fly enn det eksisterer piloter til å fly dem.
Emirates må kansellere mange flyvninger denne måneden som følge av mangelen. Årsaken skal, ifølge selskapet, være at de kinesiske selskapene tilbyr pilotene svært lukrative betingelser.
Lav rekruttering
Markedet for piloter har alltid vært spesielt. Utdanningen er i stor grad privat og kan koste over en million kroner.
Det har ikke vært et stort problem tidligere, siden erfarne piloter på de største internasjonale rutene kan tjene opp mot 300.000 dollar i året, ifølge AP. Men etter 11 september førte nedgangen i bransjen til en usikkerhet og lavere rekruttering.
Bemanning
Samtidig hører det med til bildet at bransjen har blitt tatt over av profesjonelle bemanningsbyårer for piloter, som for eksempel OSM Avitation.
Dermed har flyselskapene kuttet i antallet fast ansatte piloter.
I Norge har debatten dreiet rundt Norsk Pilotforbund som saksøkte Norwegian for å etablere hvem som har det reelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte i Nrwegian.
Parats medlemmer vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Parat har med seg YS, LO og Unio i ankesaken som skal opp i Høyesterett.
Konsekvenser
Pilotmangelen har fått store konsekvenser. I fjor måtte Ryanair gå tilbake på sin lenge etalberte arbeidsgiverpolitikk om å ikke anerkjenne fagforeninger for å løse en akutt mangel på piloter.