Etter 30 år som familie- og hjørnesteinsbedrift blir Ekornes etter alle solemerker solgt til Kina.

Foto

Ekornes ASA

Ekornes-familien og ansatte tilbys styreplasser etter Kina-salg

Publisert: 23. mai 2018 kl 10.04
Oppdatert: 23. mai 2018 kl 12.20

Norges mest kjente møbelprodusent, Ekornes ASA, blir etter alle solemerker solgt til kinesiske Qumei Home Furnishing Group. Den kinesiske giganten har med støtte fra oppkjøpsfondet Huatai Zijin Investment lagt inn et bud på 139 kroner per aksje.

Det priser selskapet fra Sunnmøre, som står bak merkevarene Stressless og Svane, til 5,1 milliarder kroner.

Onsdag ble det sendt ut en børsmelding der styret bekrefter at de enstemmig anbefaler aksjonærene å godta budet.

– Denne avtalen åpner for nye vekstmuligheter for Ekornes og våre etablerte merkevarer, som Stressless og IMG i Kina og eksisterende markeder, sier administrerende direktør Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

I børsmelding kommer det frem at 25,65 prosent av aksjonærene i Ekornes allerede har akseptert betingelsene. Blant disse er selskapets største aksjonær, svenske Nordstjernan AB (17,24%), styremedlemmene Stian Ekornes (0,31%), Nils Gunnar Hjellegjerde (1,53%), samt flere medlemmer av Ekornes-familien.

Dersom oppkjøpet gjennomføres selger Ekornes-familien, som resten av aksjonærene, seg helt ut av selskapet. Qumei vil ta kontroll over 90,5 prosent av aksjene, mens oppkjøpsfondet Huatai vil kontrollere 9,5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Vil sikre kontinuitet

Flere av dagens styremedlemmer er imidlertid invitert til å bli sittende i det eventuelt nye styret, inkludert Stian Ekornes og Nora Larssen (representant for Nordstjernan AB, red.anm.).

I børsmeldingen skrives det også at det kinesiske selskapet «ser frem til å jobbe med selskapets ledelse og direktører for å sikre fortsatt suksess i eksisterende markeder.»

Det er ventet at administrerende direktør Holst-Dyrnes fortsetter å lede Ekornes som en «uavhengig virksomhet.»

Siden han ankom selskapet har nordens største møbelprodusent gjennomgått store omstillinger. Det var imidlertid ikke bare-bare å få Holst-Dyrnes om bord. Selskapet lette etter ny leder i over to år. Først etter å ha sagt nei til headhuntere tre ganger, sa han ja til å ta en prat. I 2014 ble han toppsjef i Ekornes. Omstilling ble første post på agendaen.

– Omstilling var nødvendig, og jeg kan omstilling, sa Ekornes-toppsjefen til Dagens Perspektiv da vi traff ham i Sykkylven lille julaften i fjor.

– Vi anerkjenner at de ansatte har spilt en nøkkelrolle i suksessen til Ekornes, og vi planlegger å opprettholde stabiliteten og kontinuiteten i konsernkulturen og fagforeningene, sier Ruihai Zhao, styreformann og daglig leder i Qumei.

Saken fortsetter under annonsen

Det innebærer blant annet at de ansatte beholder sine seter i styret, bekreftes det i børsmeldingen.

Zhao blir ny styreleder dersom salget gjennomføres.

– Etter å ha evaluert vilkårene i tilbudet, har styret konkludert med at det er et attraktivt forslag for aksjonærene, selskapet og dets ansatte, sier Nora Larssen i meldingen.

Ser muligheter

De tillitsvalgte for ansatte i Ekornes ble informert om det mulige oppkjøpet i et møte med ledelsen onsdag 23. april.

– Vi er naturligvis spente, og vi er tilfredse med at Qumei sier at utflagging ikke er aktuelt. Qumei fremstår som en seriøs industriell aktør, med et solid fotfeste i det kinesiske markedet. Det vil kunne gi økt salg og økt produksjon, som igjen er med på å trygge arbeidsplassene våre, sier Edvard Lie på vegne av de norske tillitsvalgte i konsernet.

I en pressemelding beskriver de tillitsvalgte det potensielle oppkjøpet som «vennlig». Lie legger særlig vekt på uttalelsene fra Ruihai Zhao om at de ikke bare vil videreføre, men øke satsingen på forskning, utvikling og produksjon i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Flere av oss har møtt Zhao og vi har hørt hans historie. Han er gründer med stor kunnskap om møbler, han har jobbet lenge med nordiske selskaper og han gir sin tilslutning til vår modell for organisering av arbeidslivet. Vi mener derfor forholdene ligger til rette for at vi vil kunne samarbeide godt med Qumei som ny eier, sier han.

Blir værende

I børsmeldingen forsikrer Qumei at Ekornes skal beholde sitt hovedkvarter i Sykkylven på Sunnmøre, og at de vil styrke produksjonen der den allerede er – og ikke flytte den til Kina.

– Vi legger vekt på å beskytte verdiene i merkevarene til Ekornes, sier Zhao.

– Vi forplikter oss til å fortsette, og øke, investeringene i forskning og utvikling gjennom de eksisterende sentrene i Sykkylven og andre plasser.

Qumei tok kontakt med Ekornes for over ett år siden, men har fulgt den norske familiebedriften i lang tid.

Den kinesiske giganten har per i dag 850 butikker i Kina, og planlegger å utvide med 500 uavhengige butikker og opptil 2000 såkalte «shop-in-shop»-butikker de kommende fem årene.

Saken fortsetter under annonsen
Qumei
søn 20.02.2022 23:47
  • Qumei Home Furnishing Group er en kinesisk møbelprodusent og -forhandler, etablert i 1993 av Zhao Ruihai.

  • Qumei har 850 utsalgssteder i Kina, og planlegger å åpne ytterligere 500 butikker og 1500–2000 «shop-in-shops» de neste fem årene.

  • Qumei omsatte i fjord for 2.5 milliarder, og har hatt en omsetningsvekst på rundt 27 prosent de siste årene.

  • Qumei er notert på Shanghai Stock Exchange. Zhao Ruihai og hans familie kontrollerer 72,87 prosent av selskapet.

  • Qumei har lagt inn bud på det norske møbelkonsernet Ekornes ASA. Et enstemmig Ekornes-styre anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet.

(Kilde: Ekornes)