Leder i Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, sammen med partileder Jonas Gahr Støre.

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ap-utvalg adopterer LOs visjoner i ny arbeidslivsstrategi

Publisert: 18. september 2018 kl 10.39
Oppdatert: 1. oktober 2018 kl 09.56

«Norge er klar for en arbeidslivsreform», konstaterer Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg i sin uttalelse til landsstyret i ettermiddag.

I denne uttalelsen ligger de forslagene som utvalget mener at partiet bør være i stand til å vedta allerede nå.

Forslagene til ny arbeidslivspolitikk innebærer blant annet:

  • UNGE. Ap vil ha en «særskilt innsats overfor dagens unge». I det legger de at unge skal møte et arbeidsliv preget av trygghet, forutsigbarhet og en lønn til å leve av. «Det skal tilbys hele, faste stillinger i et arbeidsliv med høy organisasjonsgrad,» skriver utvalget.

  • EØS-VETO. For å verne den norske arbeidslivsmodellen mot uthuling mener Ap at Stortinget oftere og tidligere må involveres i spørsmål om EU-direktiv skal innføres her hjemme. «Dersom det oppstår motstrid mellom våre ambisjoner for et trygt og seriøst arbeidsliv og nye pålegg fra EU vil hensynet til norske arbeidstakere være det viktigste for Arbeiderpartiet,» skriver utvalget.

  • KOMPETANSE. Som regjeringen, vektlegger utvalget til Ap behovet for kompetanseutvikling. «Vi skal gi alle mulighet til å lære gjennom hele arbeidslivet for å møte nye og økende krav,» skriver de. Det skal hovedsakelig gjøres på to spor: «lære på jobb» og «lære på vei til jobb». «Både formell og uformell kompetanse må anerkjennes,» mener utvalget.

– Vi har hatt tett og nær kontakt med fagbevegelsen, sier utvalgsleder Arild Grande.

– Det er ikke bare LO, men flere arbeidstakerorganisasjoner som er opptatt av at vi må gjøre mer for å styrke arbeidstakernes rettigheter, bekrefter han.

Saken fortsetter under annonsen

Forslagene som legges frem i ettermiddag er en del av en lengre prosess for utvalget og Ap.

Neste steg er fremleggelse av en foreløpig innstilling for hele arbeidslivet i starten av oktober, før en partiprosess med høringer og ulike andre innspill skal bane vei for en endelig innstilling i januar.