Aldri før har så mange fått lærekontrakt
I løpet av de seneste fem årene har antallet nye lærekontrakter økt kraftig. I 2017 startet over 21.500 personer i lære – det høyeste antallet som noen gang er målt her til lands.
Det opplyser Utdanningsdirektoratet (Udir) i et nytt statistikknotat. Noen nøkkeltall fra notatet er:
-
21.500 nye lærekontrakter i 2017. Det er 1 660 flere enn i fjor
-
19.760 lærebedrifter hadde tilknyttet lærling i løpet av det seneste året
-
25.670 fag- og svennebrev ble oppnådd i 2016-17
-
4 av 5 lærlinger oppnår fagbrev innen fem år
Det er særlig i offentlig sektor at antallet lærekontrakter øker. Kommunal sektor fått 32 prosent flere lærlinger på fem år, mens statlig sektor har hatt en økning på 25 prosent i samme periode.
Til sammenligning har økningen i privat sektor for samme periode vært på 16 prosent. Privat næringsliv har imidlertid langt flere læreplasser.
– Men vi ser nå at offentlig sektor jobber offensivt og tar sin del av ansvaret, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.
Han viser til den ferske Jeløya-plattformen, som sier at den blågrønne regjeringen skal stille klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger.
– For selv om vi ser en kraftig vekst er potensialet for å ta enn flere lærlinger i offentlig sektor fortsatt stort, sier Sanner.
For å sikre det, har regjeringen bevilget de yrkesrettede utdanningene 70 millioner kroner i 2018. En del av midlende skal styrke arbeidet med å rekruttere nye lærebedrifter i fylkene, samtidig som regjeringen skal stille tydelige krav til offentlig sektor.
– Det er bra at den systematiske satsingen på flere læreplasser gir resultater. Flere lærlinger får nå muligheten til å ta fagbrevet sitt, og Norge får flere dyktige fagarbeidere, Sanner.
Delt marked
I 2017 var det klart flest nye lærekontrakter i bygg- og anleggsteknikk, mens det var færrest nye lærekontrakter i medier og kommunikasjon.
Ifølge statistikken fra Udir har seks av ni utdanningsprogrammer hatt en økning de siste fem årene. De øvrige har hatt en nedgang.
Helse- og oppvekstfag har størst økning i antall nye lærekontrakter med 1060 flere lærlinger.
Den trenden er høyst nødvendig, ettersom en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at behovet for sykepleiere her i landet kan dobles innen 2040.
Det er størst nedgang i design og håndverk med 211 færre nye lærlinger.
En av fire mangler lærling
Det er til sammen 27.104 godkjente lærebedrifter i landet, hvorav 19 760 har hatt lærling det seneste året.
Det vil si at 27 prosent av de godkjente lærebedriftene ikke har hatt lærling i samme periode.
Det varierer en del mellom fylkene hvor stor andel av de godkjente lærebedriftene som har lærling. I Oslo og Hordaland har 80 prosent av lærebedriftene lærling, mens i Vest-Agder har 62 prosent av de godkjente lærebedriftene lærling.