100 ansatte mister jobben når deler av Jøtul flyttes til Polen
Saken ble behandlet på et styremøte mandag. Der ble det vedtatt å gå videre med restruktureringen av selskapet, blant annet gjennom å bygge anlegget på 20.000 kvadratmeter i Polen.
Oppstarten ved anlegget i Polen er planlagt i første kvartal 2020, ifølge en pressemelding fra Jøtul Group mandag.
Flytter også fra Danmark
Datterselskapet Scans produksjon, som i dag skjer i Vissenbjerg i Danmark, flyttes også til Polen. Det samme gjelder de mest arbeidsintensive prosessene ved anlegget på Kråkerøy, blir det opplyst.
Støperiet blir beholdt i Norge. Det samme gjelder hovedkontoret, administrasjonen, salgs- og markedsføringsavdelingene, utviklingsavdelingen og lagerfunksjoner.
– Vi har jobbet veldig tett med vår nye eier, OpenGate Capital, for å planlegge en bærekraftig framtid for Jøtul. Etter år med tap var det nødvendig med vesentlige endringer for å opprettholde lønnsomheten. Ansatte i Norge og Danmark blir dessverre berørt når vi flytter noen deler av produksjonen til Polen, sier administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul.
100 av 280 ansatte
Til NRK opplyser klubbleder Arild Johannessen ved Jøtul i Fredrikstad at det ser ut som rundt 100 fast ansatt blir berørt. Jøtul har 280 ansatte på Kråkerøy.
– Det vil i hovedsak ramme produksjonslinjen og ansatte der. Vi skal i forhandlinger med bedriften, så får vi se om vi klarer å få etablert nye oppgaver her, sier klubblederen.
Ifølge Nettavisen mister også 70 ansatte i Danmark jobben.
Oppkjøpsfondet Ratos solgte i februar i år selskapet til OpenGate Capital, etter å ha eid Jøtul siden 2006. Tidligere var ovnsprodusenten eid av familien til Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Ordføreren vil ha hjelp av regjeringen
Truls Velgaard er Høyres gruppeleder i bystyret. Han mener kommunen må trå til for å hjelpe Jøtul-fabrikken.
– Vi må se om det er mulig å påvirke konklusjonen Jøtul har gjort. Er det mulig å reversere avgjørelsen, eller i hvert fall få redusert antallet som mister jobben. Her forventer jeg at ordføreren engasjerer seg, sier Velgaard.
Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ser til regjeringen for hjelp.
– Her ser det ut til å bli nødvendig at både lokalsamfunn og storsamfunn stiller opp for de berørte. Staten bør også komme med bidrag til omstilling og arbeidsplassvekst Fredrikstad, mener Nygård.