1 av 10 negativ til jobbdrikking
Det viser en spørreundersøkelse gjort av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til. På mange arbeidsplasser brukes alkohol som sosialt lim, og jobbens drikkekalender blir fort ganske full.
– Vi serveres alkohol i mange jobbrelaterte sammenhenger. Det er julebord, sommerfest, konferanser, seminarer, hytteturer, jobbreiser, fredagspils og lønningspils, for ikke å snakke om de anledningene vi går ut og tar oss et glass med kolleger, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Mengden alkoholholdige jobbarrangement passer ikke for alle, mener hun.
– Det er ikke alle som synes det er så stas å samles med kolleger når eneste aktivitet det legges opp til er å sitte i sofaen med en øl.
– En arbeidsgiver som kun tilbyr fredagspils og fuktige julebord som sitt sosiale tilbud til ansatte tar ikke ansvar for en inkluderende arbeidsplass, mener Eriksrud.
Oslo-folk mest negative
I spørreundersøkelsen har Av- og til spurt drøyt 7000 voksne over 18 år følgende spørsmål: Synes du det drikkes for mye alkohol på arrangementer i regi av din arbeidsplass? Drøyt 1 av 10 (12,6 prosent) mener altså det drikkes for mye i jobbsammenheng. Det er marginale kjønnsforskjeller når det kommer til de som svarer «ja» på spørsmålet: 13,1 prosent av mennene og 12, 1 prosent av kvinnene mener det drikkes for mye i regi av jobben.
Større forskjeller er det i alder. 15,5 prosent av de mellom 30 og 39 år mener det drikkes for mye, mens kun 11, 3 prosent av de over 60 år mener det flyter for mye alkohol på jobbarrangement. Når det gjelder geografi er Oslo-folk mest negative til jobb-drikking (15,9 prosent), mens kun 8,1 prosent i Tromsø er enig i det.
#metoo
I tillegg har alkohol noen konsekvenser vi har lett for å glemme, framhever Av-og-til-sjefen.
– Alkohol øker sannsynligheten for seksuell trakassering, noe fjorårets #metoo-kampanje ga oss flere tragiske eksempler på. Mange har også dårlige erfaringer med alkoholen, enten fordi de har vonde minner fra oppveksten eller fordi de selv jobber med å komme seg ut av et problem.
– Arbeidsgivere trenger å tenke mer på at hver ansatt har en historie, som arbeidsgiver ikke alltid kjenner til, sier Eriksrud.
Det trenger ikke være så vanskelig
Alkovettlederen ønsker seg arbeidsgivere som tar grep for å sørge for et mer variert og inkluderende sosialtilbud på jobben.
– Et kjapt googlesøk gir deg mange eksempler på andre aktiviteter dere kan gjøre, det trenger ikke være så vanskelig. Og det er jo tross alt mye som er morsommere enn å være rundt fulle kolleger, sier hun.
I tillegg anbefaler hun å få på plass en alkoholpolicy.
– Ved å nedfelle noen regler for hvordan dere skal ha det med alkohol i bedriften blir det mye lettere å ta beslutninger om alkohol i arrangementsplanlegging, samt å følge opp konkrete tilfeller om de skulle oppstå. For ikke å glemme at du skaper trygge og forutsigbare rammer for dine ansatte, sier Randi Hagen Eriksrud.