– Vil kutte Nav-strengen
Den tidligere småkriminelle butikktyven jobber i dag med å skape flest mulig solide arbeidsplasser for folk med rusbakgrunn.
Gjennom sosialt entreprenørskap startet han opp bedriften «Medarbeiderne» som ansetter tidligere rusavhengige – både de som har vært rusfrie i 10 år uten å få arbeid andre steder og de som kommer rett fra behandlingsinstitusjon.
- LES OGSÅ: Jakter på effekten
Sosialentreprenør Chris Klemmetvold talte sammen med kollega, salgssjef og tidligere rusavhengige Thomas for å snakke om bedriften under seminaret «Hvem tar ledertrøya for morgendagens velferdssamfunn?»
– Den første oppgaven jeg fikk som student var å finne et sosialt problem og løse det. Målet var å lage en arbeidsplass for folk som ellers ikke ville fått seg jobb, sier Klemmetvold.
I 2016 nådde de sosiale entreprenørene i Ferd-porteføljen ut til over 740.000 mennesker. Det var de som sto bak arrangementet samtidig som de la frem resultatrapport fra fjoråret over hvordan de ulike sosialentreprenørene hadde gjort det.
Ta vare på datteren
Thomas startet i Medarbeiderne i februar i år og har på den korte tiden fått mye ansvar som salgssjef. Han kom inn i rusmiljøet som 14-åringen og har en tung bakgrunn med kriminalitet og rus, men for 20 års siden begynte han å jobbe for å komme seg ut av det.
– Jeg har fått en datter og bestemte meg da for at jeg ikke ville leve slik som jeg gjorde før. Det er en selv som må ta avgjørelsen om å bli rusfri. Målet er å kunne si til henne min at faren hennes klarte seg i livet, sier Thomas.
- LES OGSÅ: Investerer i grått gull
Selv er han fult klar over at datteren på et tidspunkt kommer til å finne ut om farens trøblete bakgrunn.
Målet er å få tilbake selvrespekten og være med på å bygge denne bedriften videre slik at flere slipper den samme runddansen på tiltak i Nav som ikke fungerer
– Målet er å få tilbake selvrespekten og være med på å bygge denne bedriften videre slik at flere slipper den samme runddansen på tiltak i Nav som ikke fungerer, sier han bestemt.
Thomas har fått mye erfaring fra arbeidspraksisordningen til Nav de siste 20-25 årene. Medarbeiderne er derimot en arbeidsplass der folk kjenner historien din og aksepterer den.
Brenner for å hjelpe
– Man går ikke rundt og tenker på det hele arbeidstiden.
Medarbeiderne har i dag 670 faste kunder i Oslo-områder. De ansatte kjører rundt og henter pant, småelektronikk, glass- og metallemballasje hjemme hos folk en gang i måneden.
– Medarbeiderne består av folk som brenner for å hjelpe andre og det er det vi trenger og noe jeg selv brenner for.
Kundene deres sender tekstmelding kvelden før og legger gjenstandene på en plass som Medarbeiderne kan hente den.
– Folk er med på å sikre at tidligere rusavhengige får jobb og en meningsfull hverdag. I tillegg slipper de tidsklemma, sier Thomas.
Medarbeiderne:
- I 2016 nådde Medarbeiderne ut til over 500 privatkunder, firedoblet omsetningen, omsatte for 1,4 millioner.
- De utbetalte lønn for over 3000 rusfrie arbeidstimer til mennesker som har valgt å leve rusfritt.
- I fjor ble Medarbeiderne også nominert til årets sosialentreprenør.
– Dønn kommersielle
Klemmetvold fikk ideen om Medarbeiderne da han så flere kjøkken som var overfylte av plast og metallemballasje. Det var noe folk rett og slett ikke kastet.
Ideen om å skape en arbeidsplass for noen som ellers ikke ville fått jobb ved å hente disse gjenstandene hjemme hos folk ble ta klekket.
- LES OGSÅ: Investerer i sosial verdiskaping
– Jeg var en lettpåvirkelig, småkriminell ungdom uten noen venner selv og vet veldig godt hvor lett det er å bli rekruttert til feil miljø. Når jeg begynte å jobbe med folk med rusbakgrunn tenkte jeg at det kunne like gjerne vert meg som satt på andre siden av det bordet, sier Klemmetvold.
Han mener det bare er tilfeldigheter som fører oss dit vi er i dag. Noen havner utenfor og de fortjener en mulighet til å komme inn igjen.
– Jeg tror noe av det vanskeligste et menneske kan gjøre er å slutte med dop og holde seg rusfri over lengre tid.
Jeg var en lettpåvirkelig, småkriminell ungdom uten noen venner selv og vet veldig godt hvor lett det er å bli rekruttert til feil miljø
Tidligere rusavhengige møter utrulig mye mostand fra arbeidslivet etter behandling og en periode med hull i CV-en. Medarbeiderne ønsker å gi en mulighet til de som står der.
– Vi må være dønn kommersielle, vi har som mål å omsette for 2,6 millioner kroner i år fordi vi skal lønne våre ansatte med 2,3 millioner. Vårt langsiktige mål er å vise verden at tidligere rusmisbrukere kan være viktige ressurser. Vi skal kutte Nav-strengen, sier Klemmetvold.
Ingen rusfri-garanti
I Medarbeiderne er de ikke veldig opptatte av hva man har gjort tidligere, men hva man faktisk kan gjøre.
– Hvis du møter opp, smiler og framstår som rusfri har du mulighet til å få en fast jobb hos oss, sier Klemmetvold.
Likevel understreker han at det er veldig vanskelig å være sikker på at en person er 100 prosent rusfri. De fleste som blir ansatt har en eller annen garanti for at de er rusfri, som for eksempel at de ikke har mistet førerkortet.
– Vi gir ikke bilnøklene til noen uten å kjenne dem først. Vi kan aldri vite helt sikkert om noen av våre ansatte røyker hasj på fredagen og kommer på jobb på mandag. Det er helt umulig å vite. Det er noe vi må leve med, sier Klemmetvold.
De kan heller aldri vite når noen kommer til å sprekke. Dette er en av opphavene de har tatt på seg og prøver å håndtere på best mulig måte.
– Vi skal være veldig gode på å se tegn, være forbilder og ta tak i det om det skulle skje. Alle i Medarbeiderne vet at vist de har et problem, kan de komme til oss og vi vil hjelpe dem. Men hvis du kommer rusa på jobb, noe som ikke har skjedd på over to år, har vi en god grunn til å sparke deg. Da kommer vi til å bruke dem muligheten, selv om målet vårt er at flest mulig skal kunne klare seg, sier Klemmetvold.
- Er rettet mot et sosialt formål der det er et udekket behov
- Bidrar med nye løsninger på utfordringene
- Involverer brukerne for arbeidet, medarbeiderne og andre sentrale interessenter
- Drives av de sosiale resultatene, men også av en forretningsmodell som kan gjøre virksomheten levedyktig og bærekraftig
- Samarbeider på tvers av fagfelt og virksomhetsmodeller