REGISTER: Transportnæringen ønsker et register velkommen. De mener det vil bedre oversikten over utenlandske sjåfører som kjører på norske veier.

Foto

Erlend Aas/NTB Scanpix.

Vil bekjempe sosial dumping med nytt register

Publisert: 13. februar 2017 kl 10.20
Oppdatert: 27. februar 2017 kl 11.29

Ap, SV og Sp vil innføre et register for utenlandske bedrifter som opererer i Norge. Det melder Klassekampen.

Et slikt register vil være et godt redskap til å bekjempe sosial dumping, mener opposisjonspartiene.

– Det vil gjøre det lettere å følge med på virksomhetene som operer i Norge og sørge for at de følger norske vilkår, sier Dag Terje Andersen, medlem i arbeids- og sosialkomiteen fra Arbeiderpartiet, til avisen.

– Bedre oversikt

Arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i transportnæringen ønsker seg et slikt register for utenlandske tjenesteytere som opererer i Norge. De mener det vil bedre oversikten.

I dag har man dårlig oversikt blant annet med kabotasjekjøring i Norge – når utenlandske sjåfører tar et oppdrag i Norge som passer transportruten som uansett må kjøres.

Norsk Lastebileierforbund har lenge ønsket seg et register for å kartlegge utlendinger som opererer i Norge. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Stein Inge Stølen mistenker de at kabotasjeordningen misbrukes, og at utenlandske transportører driver permanent transport i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Norsk Transportarbeiderforbund har det samme synet:

– Det blir en ujevn konkurranse i næringen når utenlandske transportører får kjøre med mye lavere lønnskostnader og dårligere materiell. Vi er bekymret for sosial dumping og at dette rammer norske arbeidsplasser, sier utreder Geir Kvam til Klassekampen.

Venter på utredning

Arbeidstilsynet mener også at det vil bli enklere å håndheve de allmenngjorte tariffavtalene, som sørger for at utenlandske sjåfører har norske lønns- og arbeidsvilkår når de opererer i Norge. I dag finner Arbeidstilsynet avvik hos tre av fire lastebilsjåfører som kjører kabotasje.

Stortinget skal behandle forslaget om få dager, torsdag 16. februar. De borgerlige partiene har signalisert at de vil stemme ned forslaget fra venstresiden. Man vil vente på regjeringen som skal utrede en lignende ordning.

Kabotasje
søn 20.02.2022 23:47
  • Kabotasje er transport mellom steder i et annet land enn der hvor transportøren hører hjemme.
  • All kabotasjetransporten i Norge var på 1,1 millioner ton i 2015.
  • Rundt fem prosent av all godstransport med utenlandske lastebiler i Norge er kabotasjekjøring.
  • Kabotasjetallene er relativt små i det store bildet, og tallene varierer en del mellom de enkelte år. Dette indikerer at det er en del usikkerhet knyttet til tallene.

SSB, Statens vegvesen