Tesla sparker hundrevis etter medarbeidersamtaler
De dårlige nyhetene tårner seg opp for Tesla. Selskapets kanskje beste marked, Norge, har foreslått å stramme til på avgiftssiden for de største bilene – en avgiftsendring som treffer Tesla hardest.
Produksjonen av folke-Teslaen Model 3 skal etter planen femdobles, men det har vist seg svært krevende. De siste tallene viser at det kun ble produsert 260 stykker av Model 3 i forrige kvartal, mens 450.000 har betalt om lag 1000 dollar for å stå på venteliste.
Og på toppen av dette har selskapet måtte tåle kritikk for å ha sparket mellom 300 og 700 ansatte, inkludert ledere, ingeniører og fabrikkarbeidere fordi de ikke hadde levert gode nok resultater på den årlige medarbeidersamtalen hvor hver ansatt blir gitt en karakter for arbeidet som er utført.
Ansatte som skåret godt på undersøkelsen er derimot blitt belønnet, noe som ifølge Tesla, har løftet moralen.
Ifølge Mercury News har ikke oppsigelsene blitt rapportert til myndighetene ennå. I California kreves det at oppsigelser av flere enn 30 må rapporteres hver måned. Ifølge avisen anser ikke Tesla nedbemanninger som følge av dårlige resultater som oppsigelser, og det er derfor heller ikke grunn til å rapportere om dette sier selskapet.
Fagforeningene rasler med sablene
Det er tegn til et gryende ansattopprør i elbilprodusenten. Flere ansatte har klagd på at lønnen er lavere enn hos andre bilprodusenter i USA samtidig som arbeidsforholdene er dårligere. Dette har skjedd mens fagforeningen UAW har forsøkt å få en fot innfor døren i Teslas fabrikker.
I november skal Tesla svare for seg i National Labor Relations Board, NLRB, for anklager om at ledere og sikkerhetsvakter har trakassert ansatte som spredte fagforeningsmateriale. Dette er anklager som Tesla har motsatt seg.
Mens flere av de som mistet jobben sist uke var åpent for fagorganisering og fagorganisasjonene opplevde å føle seg som et mål, har selskapet nektet for at de to sakene har en sammenheng.
Eksperter mener det mest sannsynlig handler om at Tesla gjør hva de kan for å få opp produksjonstakten.
Wall-Mart og Oljefondet
Konsekvensene av å eventuelt bli felt i NLRB vil ikke bli umiddelbare for Tesla. En avgjørelse i styret, som for tiden ledes av en mann utnevnt av president Donald Trump, må først tas til rettsvesenet før den kan gjøres gjeldende.
Statens pensjonsfond utland eide 0,23 prosent av Tesla ved utgangen av 2016. I 2007 kastet daværende finansminister Kristin Halvorsen Wall Mart ut av Oljefondets portefølje etter en anbefaling fra etikkrådet som mente at de kunne påvise at Wall Mart bedrev fagforeningshindring og diskriminering.