Personer med psykiske lidelser utgjør en stadig større del av uførestatistikken - også blant eldre.

Foto

© Dunca Daniel | Dreamstime.com

Uføre

Makter ikke stanse veksten i psykiske lidelser

Publisert: 21. mars 2017 kl 10.52
Oppdatert: 21. mars 2017 kl 11.29

Flere og flere uføre, eldre som unge, har psykiske lidelser, ifølge Nav.

Siden 2010 har psykiske lidelser vært den vanligste årsaken til at personer blir uføretrygdet. Året markerte et veiskille: for første gang var ikke personer med muskel- og skjelettsykdommer den største gruppen i uførestatistikken.

Samtidig akselererte utviklingen. Flere og flere med psykiske lidelser kom til. Andelen med muskel- og skjelettsykdommer dalte.

– Vi antar at trenden med flere uføretrygdede med psykiske lidelser i beholdningen vil forsterke seg i årene framover, skriver Jostein Ellingsen og Marianne N. Lindbol i et ferskt Nav-notat om utviklingen i uførediagnoser.

Ved utgangen av 2014 mottok omlag 311.880 personer uføretrygd, og om lag 63 prosent av de uføre var enten uføretrygdet på grunn av en psykisk lidelse (108.600 personer) eller en muskelskjelettsykdom (88 900.personer).

– I løpet av de siste årene observerer vi en vekst i forekomsten av psykiske lidelser samtidig som vi ser at andelen med muskelskjelettsykdommer har avtatt, skriver notatforfatterne.

Saken fortsetter under annonsen

I notatet skrives det at en mulig forklaring på veksten i psykiske lidelser er at denne typen lidelser «i større grad har blitt akseptert som årsak til at arbeidsevnen er nedsatt og at endringer i arbeidslivet kan gi en redusert mulighet for deltakelse i arbeidslivet for personer med en psykisk lidelse.»

Utvikling i psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer siden 2010, og de vanligste årsakene til uføretrygd:

 

Flest unge, men også eldre

Diagnosemønsteret til de uføre varierer med hensyn til kjønn og alder, heter det i notatet. Det er fortsatt en overvekt av psykiske lidelser for personer under 55 år, mens for de over 55 år er det flest uføre med muskel- og skjelettsykdommer.

Den vanligste uførediagnosen for uføre menn var en psykisk lidelse (39 %), mens for kvinner var det muskel-skjelettsykdom (34 %).

Saken fortsetter under annonsen

I årets helsepolitiske tale valgte helsedirektør Bjørn Guldvåg å vektlegge kampen mot utenforskap blant unge. Han trakk frem at nesten 60 prosent av uføre under 39 år oppgir psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser som årsak til at de faller utenfor.

– Løsningen ligger ikke i reparasjon i helsesektoren, den ligger i å forebygge. Da vet vi at skole, arbeid og økonomi er avgjørende faktorer, sier helsedirektøren.

Men selv om psykiske lidelser helt tydelig vokser blant unge, er denne type lidelser også på fremgang blant eldre, viser Nav-tall.

– De siste årene har det blitt færre eldre uføre og flere eldre har gått ut av uføreordningen. Mange av disse hadde muskel-skjelettsykdommer. De nye uføretrygdede som har kommet inn, har i større grad hatt en psykisk lidelse, skriver Ellingsen og Lindbol.