Boikotter utesteder som benytter seg av tariffnekt-vekterselskaper
Dørvaktene ga i januar opp kravet om tariffavtale med selskapet Youngstorget Vertskap, etter at selskapet truet med å avvikle driften hvis vekterne gikk til streik. Dørvaktene ga opp kravet sitt i frykt for å miste jobben hvis arbeidsgiveren avviklet virksomheten.
– Bedriften har utøvd press mot enkeltmedlemmer og uorganiserte for å få dem til å trekke kravet om tariffavtale, sa forbundssekretær Terje Mikkelsen Norsk Arbeidsmandsforbund som organiserer de 39 dørvaktene i en pressemelding.
Boikott
Flere av utestedene som kunne blitt rammet av streiken har arrangementer for både fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk.
LO Oslo arrangerer politisk pub på Kulturhuset. Leder Roy Pedersen sier til Radio Riks at LO vurderer om de fortsatt skal ha arrangementet der, siden utestedet bruker dørvakter fra Youngstorget Vertskap.
Cathrine Sandnes, daglig leder i Manifest, bekrefter at tankesmien ikke lenger vil ha arrangementer på utesteder som benytter seg av vekterselskapet, deriblant Kulturhuset.
– Man kan si at det ikke er bedre at utestedene sier opp avtalen med dette selskapet og benytter andre vekterselskaper som ikke har tariffavtale. Men i denne situasjonen har dørvaktene selv ønsket tariffavtale. De har blitt aktivt motarbeidet av arbeidsgiver. Det er helt uakseptabel framferd, sier hun til Dagens Perspektiv.
Dette er utestedene i Oslo som Youngstorget Vertskap leverer vakthold til:
- Internasjonalen
- Gåsa
- Ayay Club
- Kulturhuset
- Labben
- Last Train
- Cafe Fiasco
- Postkontoret
- Nord
- Pelloton
- Olympen/Pigalle
- Bonanza
- 19
- Revolver
- Tilt
- Kniven
- Smelteverket
- Dansens hus
- Bar Boca
- Grünerløkka Brygghus
- Acu Acu
- Krøsset
Dessuten Mono og Blå, men de har tariffavtale for egne ansatte.
Verstingbransje
Utelivsbransjen er en av verstingene når det gjelder arbeidsavtaler og -regulering.
– Arbeidsgivere forteller at de ansatte vil gå ned i lønn om de får tariffavtale. Det vitner om arbeidsgiveres manglende kunnskap, sier Cathrine Sandnes i Manifest.
Hun forteller at hun i alle år har hørt at tariffavtaler i utelivsbransjen ikke lar seg gjennomføre fordi de ansatte arbeider på kvelds- og nattestid og ofte ikke er fulltidsansatte.
– Men i hvilken grad har man forsøkt? Det er mulig å utvikle ordninger som kan få feltet bedre regulert. Det står bare på viljen.
– Avtalen er ikke tilpasset nisjen
Youngstorget Vertskap skriver i en pressemelding at selskapet mener at Vekteroverenskomsten – avtalen om NHO og LO og Norsk Arbeidsmandsforbund som gjelder vakthold – i for liten grad er tilpasset dørvaktnisjen.
«Vekteroverenskomsten påfører dørvaktselskaper høye priser som følge av høye tillegg på de tidspunktene hvor vi har vår kjernetid. Dette gjør at dørvaktselskaper som er regulert av Vekteroverenskomsten ikke kan tilby konkurransedyktige priser i dagens marked», skriver selskapet.
Youngstorget Vertskap forteller at de ser på mulighetene for en tariffavtale som er tilpasset dørvaktbransjen.