– Langt mer fornuftig enn forslag fra miljøbevegelsen
Det er ikke unaturlig at det er en diskusjon om hvor mye av Norges totale formue som skal være investert i olje og gass, mener administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i NHO-forbundet Norsk olje og gass.
Han mener forslaget fra Norges Bank om å trekke Statens pensjonsfond utland (SPU) – Oljefondet – ut av alle olje- og gassaksjer fremtstår som et langt bedre alternativ enn miljøbevegelsens ønske om å stanse oljeaktiviteten i Norge.
– I tilfelle noe skal gjøres, virker tiltaket Norges Bank legger opp til langt mer fornuftig enn forslag fra miljøbevegelsen om at Norge bør redusere denne risikoen ved å redusere oljeaktiviteren i Norge, sier Schjøtt-Pedersen, som på sedvanlig vis legger til at «det vil bare føre til tap av titusenvis av arbeidsplasser og enorme skatteinntekter for Norge.»
Han mener imidlertid det er viktig å skille vurderingen som er gjort av Norges Bank fra klimapolitikken, og understreker er dette «ikke en vurdering av fremtidig lønnsomhet i olje- og gassektoren, men kun et spørsmål om å ha færre egg i den samme kurven.»
– Samtidig vil det å investere mindre i utenlandske oljeselskap innebære risiko for at oljefondet sier fra seg store potensielle inntekter, mener Schjøtt Pedersen.
Hans kolleger i NHOs største medlemsforbund, Norsk Industri, er krassere i sin vurdering.
– Det er en svært statisk vurdering i en periode der olje- og gassindustrien i økende grad går inn i fornybar energi og hvor leverandørindustrien til de grader også er eksponert i fornybar industri, med samme teknologi. Derfor er det en veldig statisk vurdering å tenke at de ikke kan plassere olje- og gassinntekter i olje og gass, uttalte direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri torsdag.
Store deler av opposisjonen er imidlertid svært positiv til forslaget.
– Det er også et tydelig varsku til norsk energisektor om at fornybarrevolusjonen skyter fart og omsider er på vei til Olje-Norge, sa stortingsvararepresentant for MDG og økonom Per Espen Stoknes torsdag.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble Schjøtt-Pedersens uttalelse tolket dithen at Norges Banks råd var et «fornuftig kompromiss». Det mener han er å ta for hardt i.