Oljebransjen på bristepunktet
Nedturen i oljesektoren har ført til flere år der oljebransjens ansatte har vært nødt til å akseptere langt sterkere moderasjon enn de har vært vant med.
Årets forhandlinger foregikk mellom Norsk olje og gass (NOG) på arbeidsgiversiden og arbeidstakerne i Industri Energi, Lederne og Safe. I år er det mellomoppgjør, og før forhandlingsstart sa Industri Energi og Safe fra seg streikeretten. Det gjorde ikke Lederne.
Under oppgjøret, som startet mandag og ble avsluttet på tirsdag kveld, tilbød arbeidsgiversiden et oppgjør tilsvarer en lønnsøkning på 12.500 kroner, pluss etterslep og andre mindre justeringer. I tillegg ble skift- og konferansetillegget foreslått økt med henholdsvis 0,50 og 1,50 krone. Norsk olje og gass bruker lønnsmatrisen for forpleining og boring som beregningsunderlag for det generelle tillegget.
For LO-forbundet Industri Energi utgjør det generelle tillegget i forslaget 2,4 prosent lønssøkning, som er i tråd med rammen moderorganisasjonens fremforhandlet med NHO tidligere i år lojalt. De godtok dette. I tillegg skal operatørselskapene fortsette med lokale forhandlinger.
– Frontfaget har dannet rammen for oppgjøret, men vi er skuffet over at vi ikke får mer igjen etter å ha vist moderasjon i de to foregående oppgjørene, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Oppgjøret er det første på mange år som går uten Leif Sande ved Industri Energi-roret. Alfheim tok over ledelsen i forbundet før årets forhandlinger.
Han hadde forventet en høyere lønnsøkning for de offshoreansatte i år, siden flere og flere piler peker oppover i bransjen.
– Dessverre er ikke arbeidsgiverne villige til å gi oss igjen for at vi har vært tålmodige i foregående oppgjør, sier Alfheim.
Bristepunkt
Det samme mener sokkelarbeiderne organisert i Lederne, og tirsdag kveld var det nok.
Deres krav ligger langt høyere enn det Norsk olje og gass er villig til å tilby og det kollegene i Industri Energi godtok: 3,5 prosent i generelt tillegg og 4 kroner på skifttillegg med konferansetid.
– Vi kan ikke akseptere en lønnsnedgang for våre medlemmer nå når pilene snur etter at vi gjennom flere år har bidratt til sterk moderasjon og samarbeid i krisetider, sier forbundsleder Audun Ingvartsen.
Han er «helt uenige» i at motparen Norsk olje og gass bruker lønnsmatrisen for forpleining og boring som beregningsunderlag for oppgjørets generelle tillegg.
– Våre medlemmer går på operatøravtalen. Den skal ligge til grunn for lønnsberegningen, insisterer Ingvartsen.
Forhandlingsutvalget i Safe er også skuffet over NOGs forhandlingsvilje. For deres organiserte utgjør det generelle tillegget i tilbudet fra NOG beskjedne 1,15 prosent inkludert feriepenger og sokkelkompensasjon. De mener motparten benyttet seg av faktum at det for forbundet ikke er streikerett under årets oppgjør.
Derfor valgte forbundet å ikke seignere på at de godtok tilbudet.
– Arbeidsgiverne viste ikke mye reell forhandlingsvilje og våre bedrifter ville ikke gi sine arbeidstakere sin rettmessige del av selskapenes verdiskapning. En slik holdning kan fort skape et konfliktfylt utgangspunkt for neste års hovedoppgjør, noe vi også tydelig meddelte arbeidsgiverne, sier Rysst.
Fordi de har sagt fra seg streikeretten i år, vil avtalen likevel gjelde for forbundets medlemmer fra 1. juni i år.
«Safe ga klar tilbakemelding til arbeidsgiverne om at vi ikke er fornøyd. SAFE hevder at dette ikke er riktig signal å gi sine ansatte som har stått, og står i alle de utfordringene omorganiseringene og nedbemanninger medfører,» heter det i en pressemelding fra forbundet.
De legger til at forbundet «har store forventninger» til de lokale forhandlingene i operatørselskapene, og at det underveis var «konstruktive samtaler» mellom foreningene.
Refser kollegene
Kollegene i Industri Energi må imidlertid tåle refs etter at de signerte protokollen mens forhandlingene med Lederne og Safe fortsatt pågikk. Det skaper forundring i Ledernes leir.
– Jeg registrerer at Industri Energi ikke ønsket å samarbeide, og at deres nye forbundsleder ga klar tilbakemelding om at skifttillegget for helkontinuerlig skiftarbeidere ikke er viktig for de å prioritere. Begge deler er skuffende, sier forbundsleder Ingvartsen.
Varsler streik
Selv lar han seg ikke rikke. Og med streikeretten intakt betyr det mekling og eventuelt streik hvis rundene med Riksmekleren ikke skulle føre frem.
– Vi kan ikke akseptere at våre medlemmer nok en gang mister kjøpekraft, slår Ingvartsen fast.
Lederne har rundt 13 prosent (983 medlemmer) av det totalt antall organiserte som er omfattet av sokkelavtalene (7343 medlemmer). Forbundet varsler at de raskt vil starte prosessen med å kontakte Riksmekleren og melde plassoppsigelse. Forhandlingsutvalget vil samles allerede onsdag 24. mai.
– Beklagelig
Datoen for mekling blir avgjort på et senere tidspunkt.
– Det er svært beklagelig at Lederne ikke ville godta det fremsatte tilbudet som var i tråd med rammen i de sentrale forhandlingene mellom hovedorganisasjonene, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.
Sokkeloppgjøret er første del av oppgjørene i norsk olje- og gassbransje. Forhandlingene på oljeserviceoppgjøret vil foregå 6. og 7. juni. I fjor endte det med streik blant medlemmene til Industri Energi.
Den gang mente de at Safe, som til sammenligning er et knøttlite forbund med sine 600 medlemmer på oljeserviceavtalen, dikterte et 10 ganger større forbund gjennom sine avtaler med arbeidsgiver.
«Industri Energi mener at alle oljearbeidere er like mye verdt,» erklærte Industri Energis områdeleder Ommund Stokka.