Fedrekvoten blir utvidet til 14 uker. 

Foto

Dreamstime. 

Øker fedrekvoten etter press fra Stortinget

Publisert: 3. november 2017 kl 14.30
Oppdatert: 3. november 2017 kl 14.34

Regjeringa har etter mye press fra Stortinget forslått å øke fedrekvoten til 14 uker etter at de i 2014 inngikk et kompromiss sammen med samarbeidspartiene Venstre og Krf om å redusere kvoten til 10 uker.

I utgangspunktet ønsket Høyre og Frp å kutte fedrekvoten helt.

Næringslivminister Monica Mæland (H) stemte mot sitt eget partis forslag om å fjerne fedrekvoten helt i 2014.

Tidligere i år uttalte hun at «Statistikken viser en nedgang i antall uker fedrene er hjemme med barn. Da er mitt personlige standpunkt at vi bør vurdere å reversere tiltaket», Ifølge NTB.

Ville tatt 400 år

I år stilte Krf seg bak Arbeiderpartiets forslag som innebærer en tredeling av den totale foreldrepermisjonen. Det vil si 14 uker til både mor og far, mens den siste tredelen kan fordeles fritt.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er veldig glade for at det ser ut til å bli et flertall for å øke fedrekvoten igjen. Med Høyre og Frps tempo for å sørge for at far skal få flere muligheter til å få tilbringe tid med ungene sine, vil det i realiteten ta 400 år før fedre tar ut 14 ukers pappaperm, uttalte Aps nestleder Hadia Tajik til NTB da forsaget ble vedtatt i Stortinget.

Total lengde på dagens permisjonsordning er 49 uker med full lønn, eller 59 uker med 80 prosent lønn.

Trer i kraft til neste år

Endringene vil trolig tre i kraft 1. Juli 2018, skriv regjeringa i en pressemelding.

Stortinget vedtok 11. oktober 2017 å oppfordre regjeringa til å øke fedrekvoten til 14 uker for å gi barn og fedre tid sammen og bidra til likestilling i arbeidslivet. Regjeringa vil følgje opp Stortingets vedtak og foreslår at mødre- og fedrekvoten blir utvidet fra 10 til 14 veker.

Saken fortsetter under annonsen

– Regjeringa ønsket å redusere kvoten for både mor og far da vi tiltrådte i 2013. Vi ville ha mer frihet for familiene til å innrette hverdagen slik det passet best for hver enkelt. Nå har vi mottatt et oppfordringsvedtak fra Stortinget om å øke kvoten, som vi vil følge opp. Det viktigste for meg er at alle barn får tid sammen med foreldrene sine, og jeg er glad for at vi i Norge har blant verdens beste foreldrepengeordninger, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne.