Partene i arbeidslivet har videreført hovedavtalen i Spekter-området, som omfatter sykehusene, med enkelte endringer. Illustrasjonsfoto.

Foto

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ny avtale skal fremme likestilling og hindre trakassering i sykehusene

Publisert: 15. desember 2017 kl 09.57
Oppdatert: 15. desember 2017 kl 10.03

Forhandlingene om hovedavtalen mellom de store arbeidstakerorganisasjonene og Spekter ble avsluttet torsdag. Det ble som ventet kun gjort små endringer i det eksisterende avtaleverket.

  • #metoo. Partene ble enige om at virksomhetens ledelse skal drøfte tiltak for å fremme likestilling og hindre diskriminering med de tillitsvalgte.

  • Egen viktighet. Partene er enige om å utarbeide en ny innledning til hovedavtalen som tydeliggjør partssamarbeidets viktighet og plass i norsk arbeidsliv.

  • Overgangsperioder. Ved etablering av overenskomst skal det avtales hvilke bestemmelser i avtaleverket som skal gjelde i overgangsperioden frem til ny overenskomst er etablert.

For øvrig ble de store linjene i hovedavtalen i Spekter-området videreført. Den nye avtalen går ut 31. desember 2021.

– Jeg vil berømme arbeidstakerorganisasjonene for å ha bidratt til svært konstruktive diskusjoner og prosesser, og er fornøyd med at vi har kommet til enighet om ny Hovedavtale for de neste fire årene, sier fagsjef Bjørn Skrattegård som har ledet Spekters delegasjon i forhandlingene med LO, YS, Unio, Akademikerne og SAN, i en pressemelding.

Også arbeidstakerorganisasjonene er tilfreds med den nye avtalen. I LO legger de særlig vekt på punktet om overgangsperioder.

– Vi har eksempelvis hatt tilfeller der en ny medlemsbedrift i Spekter har kommet inn uten eksisterende tariffavtale fordi arbeidsgiver har reservert seg mot den med bakgrunn i arbeidsmiljøloven. Den nye teksten i hovedavtalen betyr at vi i slike tilfeller skal ta stilling til hvilke bestemmelser i Spekters avtaleverk som skal gjelde i overgangsperioden fram til forhandlingene om ny overenskomst er avsluttet. Det kan for eksempel handle om å sikre at ansatte får beholde AFP-ordningen i en slik overgangsperiode, og det er jo forholdsvis viktig, sier nestleder Eivind Gran i LO stat til Fri Fagbevegelse.

Skuffelse

Saken fortsetter under annonsen

Enigheten kom imidlertid ikke helt uten innvendinger, og flere uttrykte skuffelse over resultatet.

– Vi har akseptert en videreføring av eksisterende hovedavtale, men er skuffet over å ikke ha fått medhold i en styrking av tillitsvalgtes posisjon, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

De ønsket blant annet at det ble uttrykt en likeverdighet mellom partene i avtaleteksten, og at den «positive kompetansen som tillitsvalgterfaring gir i et videre yrkesløp» ble formulert. Det fikk de imidlertid ikke til.

Også Unio ønsket å få på plass bedre rammebetingelser og rettigheter for tillitsvalgtordningen.

– Det var punkter som både omhandlet opplæring av de tillitsvalgte og rammer for utførelse av vervet. Det er skuffende at vi ikke fikk på plass en forbedring på disse punktene, sier deres forhandlingsleder Eli Gunhild By.