NHO hardt ut mot «skattefrie hoteller»
NHO Reiseliv har i utgangspunktet en positiv tilnærming til Airbnb og andre digitale, plattformbaserte reiselivskonsepter. De bidrar til et større mangfold i bransjen ved at gjestene får mer å velge i. Og når både nye og etablerte aktører jobber for å tiltrekke seg besøkende, vil markedet øke deretter, mener organisasjonen.
Urimelig konkurransevridning
Så langt så godt. Men problemet er at nye, internasjonale konkurrenter som Airbnb åpenbart slipper eller ikke forholder seg til en del av de forpliktelsene som etablerte hoteller i Norge er nødt til å følge: norsk lovgivning, skatte- og avgiftsplikt, registrering og tillatelser, rapportering av statistikk, de ansattes og forbrukernes rettigheter og hensyn til nabolag. Det fører til urimelig konkurransevridning.
I sitt høringssvar til delingsøkonomiutvalgets rapport støtter derfor NHO Reiseliv forslaget om plattformselskapenes opplysningsplikt til skattemyndighetene fullt ut. Det samme gjelder at de digitale aktørene pålegges å levere tall over omsetning og overnattinger til Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Det er avgjørende at aktører i samme marked følger de samme spillereglene
Airbnb-vekst skyldes skatteunndragelser
«Vi mener at plattformene må pålegges en plikt til å levere tall over omfanget av økonomien til skattemyndighetene over overnattingstall til SSB. Norske myndigheter bør sette dette som et krav til både norske og internasjonale plattformselskaper. Dette for å forhindre en utvikling med ´store skattefrie hoteller` uten fast ansatte og lokale arbeidsplasser – som fører til tradisjonelle aktører som både betaler skatt, forholder seg til tilsyn og følger fremforhandlede tariffavtaler», understreker NHO Reiseliv.
Les mer om delingsøkonomiutvalget:
- Arbeidstilsynet vil ha avklaring
- Arbeidsmiljøloven må klargjøres for delingsøkonomi
- Utvalget stikker hodet i sanden
- LO med kraftig advarsel
- LO får refs for delingskritikk
Internasjonale aktører som Airbnb slipper i dag å levere slik statistikk, «til tross for at de i realiteten er verdens største hotellkjede», heter det videre i brevet til Finansdepartementet.
Konkurranseulempen er betydelig, mener Landsforeningen og viser til en undersøkende artikkel i Financial Times. Ifølge den gjør lavere utgifter til skatt at Airbnb kan tilby sine gjester betraktelig lavere priser. Rundt en tredjedel av gjesterabatten skyldes lavere skatteregning: «Det er altså ikke teknologien, men skatteunndragelsen som forårsaker veksten», mener NHO Reiseliv.
Og NHOs landsforening er utålmodig. «Det er avgjørende at aktører i samme marked følger de samme spillereglene. Det er viktig at myndighetene følger opp raskt, og at utvalgets forslag om opplysningsplikt gjennomføres nå. 2017 bør være året der tiltakene iverksettes, gjerne med Norge og Norden som foregangsland i Europa», skriver reiselivsorganisasjonen.
Vokser raskt – også i Norge
Den som tror at Airbnb er en bitteliten aktør, må tro om igjen. Veksten har eksplodert mange steder. Ifølge NHO-landsforeningens egne tall var det i fjor registrert 1.900 Airbnb-verter i Bergen, delvis med flere overnattingsrom. Til sammenligning var det 4.500 hotellrom samme året. «Altså er nesten hvert tredje kommersielle rom i Bergen fra Airbnb. Det tilsvarer størrelsen på de største hotellkjedene vi har i Norge», påpeker NHO Reiseliv.
I 2016 var det rundt 430.000 utenlandske gjester som benyttet seg av Airbnb i Norge. Hvert opphold varte i snitt i tre dager. Det betyr 1,3 millioner overnattingsdøgn gjennom den såkalte delingsøkonomitjenesten. Det utgjorde fire prosent av alle kommersielle overnattinger i Norge. Året før var det to prosent.
«Altså har de hatt en betydelig vekst. Tallene de neste årene vil nok ligge langt over disse nivåene, særlig i de største norske byene», advarer NHO Reiseliv som ikke legger seg på en avvent-og-se-linje. De frykter at dette kan gå utover etablerte hoteller og arbeidsplasser – i mye større grad enn det er tilfellet i dag. «Vi ser en utvikling i at det er enkeltaktører som har opptil flere leiligheter som leies ut på Airbnb, og flest i de store byene som allerede har et boligpress», poengterer organisasjonen.
Når blir en utleier næringsdrivende?
NHO Reiseliv har ingen problemer med private verter som tilbyr overnattinger mens de selv bor i leiligheten. Heller ikke at de er skattefritt opp til et visst beløp. «Dagens ordning fungerer. Det innebærer at flere boliger gjøres tilgjengelig både for studenter og turister. Det er ikke her veksten i overnattingstilbudet er», skriver de i sin høringsuttalelse.
Den skjer i næringssegmentet. En studie fra hovedstedene Amsterdam, London, Berlin og Paris viser at i rundt 80 prosent av Airbnb-leilighetene er det ingen som bor i til daglig. «Det er (derfor) viktig med et klart skille for når en utleier blir næringsdrivende, og at den skal beskattes for dette», understreker NHO Reiseliv og viser til en konkret henvendelse om kontinuerlig korttidsutleie av to leiligheter. Skatteetaten konkluderte med at dette var næringsvirksomhet og at det dermed skulle beregnes personinntekt og at det normalt burde betales merverdiavgift.