– Dette kommer ikke til å skje igjen
Den norske modellen lever i beste velgående. Det mener Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad, etter at NHO denne uken slo kraftig ned på medlemsbedriften Propuro, som har tilbudt sine ansatte lønnsøkning mot at de droppet medlemskap i LO-forbundet innen en uke (med frist i morgen, 13. september).
– Det er bra, og viser at trepartssamarbeidet er noe alle parter setter høyt, sier han til Dagens Perspektiv.
Det var Klassekampen som først rapporterte om oppfordringen fra bemanningsbyrået, som i hovedsak rettet seg mot polske arbeidere.
«‘Arbeiderpartiet’ har vært veldig tydelige på at de ønsker å fjerne bemanningsbyråer fra arbeidsmarkedet, fordi de i større grad er bygget opp av utenlandske arbeidstakere som ‘stjeler’ jobben for norske arbeidstakere. Hvis Arbeiderpartiet kommer til å vinne valget til høsten, er din arbeidsplass i Propuro truet», heter det i et brev signert daglig leder i Propuro, Ketil Helland, til de ansatte.
I brevet, som Dagens Perspektiv har fått tilgang til, listes det opp en rekke negative konsekvenser selskapet mener en tariffavtale vil medføre - for arbeidstakere og arbeidsgiver. Det vises eksempelvis til bortfall av lønn for de med høy ansiennitet, og at bedriften vil måtte «overføre store ressurser til AFP innskuddsordning», som et fåtall av de ansatte ifølge ledelsen vil kunne nyte godt av. I bytte mot at arbeiderne dropper medlemskap i Fellesforbundet tilbyr Propuro blant annet høyere sats for ansiennitet, økte feriepenger, betalt for bevegelige merkedager og forsikring «på bedre vilkår enn fagforeningen foreslår.»
- JURISTENE SVARER: Kan man nekte å inngå en tariffavtale?
Kan være ulovlig
Helland sier at selskapet har fått en «juridisk vurdering» av saken. Advokat, partner og daglig leder i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund, Kari Bergeius Andersen, mener imidlertid at oppfordringen kan være ulovlig - med forbehold om at hun ikke kjenner detaljene i saken utover det som er omtalt i media.
– Vi har organisasjonsfrihet i Norge. Det ligger som et juridisk prinsipp både nasjonalt og i henhold til internasjonale forpliktelser. Hva man kan tilby av lønnsforhøyelser er imidlertid et styringsrettspørsmål - så lenge arbeidsgiver ikke er bundet av tariffavtale, sier Bergeius Andersen til Dagens Perspektiv.
Brevet fra Propuro-ledelsen kom etter at nok arbeidstakere hadde organisert seg til å kreve en tariffavtale - et krav de har gitt uttrykk for at vil komme.
– Men en av begrensningene som ligger i styringsretten, ved siden av at man ikke må bryte lovbestemmelser, er at arbeidsgiver skal opptre saklig og forsvarlig. Det skal mye til at det å gi noen mer i lønn enn andre på grunn av at de ikke er i en fagforening, er saklig og forsvarlig, sier Bergeius Andersen.
I tillegg viser hun til at diskriminering i arbeidslivet ikke er lovlig. Blant de mest sentrale bestemmelsene rundt dette er arbeidsmiljølovens kapittel 13, der diskriminering blant annet defineres som «forskjellsbehandling på grunn av medlemskap i en arbeidstakerorganisasjon.»
– Vi har vært i kontakt med Propuro og sagt tydelig fra at dette ikke er i tråd med spillereglene i trepartssamarbeidet, eller våre prinsipper, sier fagsjef for bemanning i NHO Service, Even Hagelien.
– Dette kommer ikke til å skje igjen, slår han fast. Ved gjentakelse må NHO-medlemskapet vurderes, sier han.
Hagelien understreker også at dette er et «unikt tilfelle, og ikke betegnende for hvordan bransjen er.»
– Vi har jobbet hardt for å få opp seriøsiteten i bransjen, og har kommet langt. Derfor ser vi alvorlig på dette tilfellet, og slår hardt ned på det.
Arbeidstilsynet mener det vil være fordelaktig for begge parter å være organisert.
– Vi oppfordrer begge parter i et arbeidsforhold til å være organisert, fordi det bidrar til et seriøst arbeidsliv. Men det er organisasjonsfrihet i Norge, så det er opp til den enkelte å velge selv, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Sertifisering
Blant grepene NHO har tatt for å sikre et seriøst arbeidsliv er sertifisering av medlemsbedrifter som gir «Revidert Arbeidsgiver»-status. Det innebærer «en jevnlig revisjon av etterlevelsen av sentrale arbeidsmiljøregler». Propuro har dette godkjent-stempelet.
– Denne saken faller litt på siden av kriteriene som stilles der, sier Hagelien, og mener derfor at RA-statusen til selskapet ikke står i umiddelbar fare.
– Men spørsmålet om organisering bør være en del av RA-kriteriene har vært diskutert. Vi vil nå se på om dette er reviderbart, og vurdere om tilknytting til det organiserte arbeidslivet skal inkluderes i RA-ordningen, sier NHO-fagsjefen til Dagens Perspektiv.
Han får full støtte fra Fellesforbundet, både lokalt og sentralt.
– Selvsagt er dette reviderbart. Vi støtter dette hundre prosent, og mener det bør inn i ordningen så snart som mulig, sier nestleder Krogstad i Fellesforbundet.