Foto

Gunnar Lier/NTB Scanpix (illustrasjonsbilde).

LO-forbund

Nesten halvparten vil skrote EØS-avtalen

Publisert: 18. april 2017 kl 10.01
Oppdatert: 18. april 2017 kl 10.25

Fagforbundet for ansatte i telekommunikasjon, energi, elektro og IT-bransjen gjennomførte i april en spørreundersøkelse om EØS. Resultatet viser at flertallet i El og IT Forbundet vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.

1267 av forbundets medlemmer deltok i undersøkelsen, som besto av et spørsmål: «Vil du erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale?»

43 prosent svarte ja og 18 prosent svarte nei.

39 prosent svarte vet ikke.

– Skyldes sosial dumping

Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet, tror den sterke EØS-skepsisen blant annet skyldes at sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er en økende utfordring.

I en pressemelding sier han at han tror folk ser at sosial dumping undergraver arbeidsforhold og rettferdig konkurranse.

Saken fortsetter under annonsen

– Samtidig hindrer EØS-avtalen i altfor mange tilfeller, økt innsats for et seriøst arbeidsliv. Det gjelder for eksempel i forhold til bemanningsbransjen og faste ansettelser, sier Andersen.

Ønsker EØS-debatt

– Tallene viser først og fremst at det er svært få som ønsker å beholde avtalen når den settes opp mot et alternativ. Det er også viktig å merke seg at andelen som ikke har gjort seg opp en mening er stor. Derfor er det viktig med mer debatt om EØS og hvilke alternativer vi har, sier Andersen.