Langt færre varsler om permitteringer og oppsigelser tynger norsk industri og næringsliv, ifølge Nav.

Foto

NTB scanpix

Velger permitteringer framfor oppsigelser

Bedriftene vil holde på kompetansen

Publisert: 30. august 2017 kl 12.38
Oppdatert: 31. august 2017 kl 15.41

Nav har mottatt halvparten så mange varsler om oppsigelser og permitteringer i løpet av årets sju første måneder, som i samme periode i fjor.

– At antall varsler holder seg på et lavt nivå forsterker inntrykket vi har av en økende optimisme blant bedriftene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding. 

Disse tallene kan variere mye fra måned til måned, men trenden viser en jevn nedgang i antall varsler det seneste året. I perioden fra januar til og med juli 2017 har Nav mottatt varsler om oppsigelser og permitteringer som berører 14.800 personer. I samme periode i fjor var tallet 29 700.

Ifølge Nav er juli-tallene tilbake på det som er å regne som et normalt nivå i Norge, med 800 varsler. Det skjer etter to år med «uvanlig høye tall». Summen av juni og juli er også noe lavere enn de siste to årene.

Så langt i år har varslene fordelt seg tilnærmet likt mellom oppsigelser og permitteringer. I fjor handlet en langt større andel om oppsigelser.

– Det ser ut til at bedriftenes virkemiddel i situasjoner med driftsinnskrenkninger er økt bruk av permitteringer sammenlignet med i fjor. Det tyder på at de ønsker å beholde kompetansen, fordi de oppfatter at utfordringene er av midlertidig karakter, sier Vågeng.

Nav opplyser at industrinæringen står for omtrent en tredel av varslene så langt i år, men også bygg- og anleggsvirksomhet står for en betydelig del. Tallene viser imidlertid en synkende tendens også i disse bransjene, og er lavere enn på samme tid i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

Det gleder direktør Knut E. Sunde i bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri. Han sier at de har sett denne tendensen i lengre tid.

– Alt er ikke rosenrødt, men vi er definitivt forbi det verste. Det er alltid noe etterslep, for eksempel hos rederiene. Men nå er vi tilbake på normalnivå, og utsiktene for norsk industri er gode, sier han.

Flere ben å stå på

Han mener norske bedrifter har brukt de sterke vindkastene under stormen i oljesektoren svært godt - bokstavelig talt. For i tillegg til at investeringene kommer til å ta seg opp i oljesektoren i 2018 og 2019, har bedriftene passet på å utvide til nye fremadstormende markeder, som vindkraft og offshore.

– Vi forventer økte oljeinvesteringer i tiden som kommer, og i tillegg har vi fått flere ben å stå på. Det har ikke vært lett, for mange har solgt hundre prosent til oljen, og når markedet nærmest forsvant over natta er det klart at det ikke ble enkelt. Så først ble det mange oppsigelser, så mange permitteringer, men nå synker begge, og vi er tilbake til normalen, slår Sunde fast. 

Foto

Knut E. Sunde i Norsk Industri ser positivt på fremtiden for norske bedrifter og arbeidstakere.

– I tillegg til at oljeinvesteringene kommer til å øke, vil vi bare se mer av offshore og vind. I Norge har vi mye kompetanse som overlapper med oljen. Det gir oss et stort konkurransefortrinn. Utenlandske investorer kommer også til å se dette når etterspørselen øker i takt med utviklingen i de nye markedene. De kommer til å si at «nordmenn er ikke er de billigste, men de kan virkelig sakene sine». Det kommer vi til å nyte godt av.

Saken fortsetter under annonsen

Johan Sverdrup som redning

Tross svært tunge år i industrien, mener Sunde det kunne gått mye verre. Men tilfeldighetene ville det annerledes.

– I fremtiden kommer timingen av utbyggingen av Johan Sverdrup, landets største industriprosjekt noen gang, til å se helt genialt ut, sier han.

– At kontraktene gikk til norske bedrifter reddet mange på Vestlandet, og fikk de gjennom den verste krisa. Det er jo rart at det skulle passe så godt, for planleggingen startet jo for ørten år siden. Men i fremtiden kommer jo dette til å se helt genialt ut.