Unio-leder Ragnhild Lied er ikke videre begeistret over svarene arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har om ny offentlig tjenestepensjon.

Foto

NTB scanpix

Arbeidsministerens svar om pensjon møtt med skepsis

Publisert: 28. mars 2017 kl 09.25
Oppdatert: 28. mars 2017 kl 14.55

I februar ba hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne om at regjeringen avklarte hvordan de så for seg den videre prosessen med å utvikle en ny pensjonsordning for de offentlig ansatte.

Det gikk over en måned før svaret fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kom.

Der skrives det at hun «høsten 2017 vil ta initiativ til en avsluttende prosess med mål om å komme fram til enighet om en løsning om offentlig tjenestepensjon med partene. Jeg legger opp til at prosessen skal ha rom for at resultatet forankres i organisasjonene».

Det er ikke alle som er tilfreds med svaret.

Selv om Akademikerne kommer til å bidra til det videre arbeidet, har prosessen «tatt unødvendig lang tid og burde vært sluttført innen høstens valg,» sa leder for hovedsammenslutningen, Kari Sollien til Dagens Perspektiv.

Heller ikke Unio-leder Ragnhild Lied er spesielt fornøyd med svaret.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette svaret er meget uklart, sier hun.

Hun understreker at Unio hele tiden har ment at endringer i offentlig tjenestepensjon må forhandles i et tariffoppgjør hvor resultatet sendes ut på uravstemning til medlemmene.

– Vi har lang tradisjon for at endringer i modellen for offentlig tjenestepensjon skal forhandles, Pensjonskommisjonen argumenterte for det, og det var det vi gjorde i 2009, sier Lied.

Også i YS er de avventende, selv om de i utgangspunktet er positive til statsrådens utspill om at hun håper på enighet til høsten. 

– Når regjeringen nå utreder ny, offentlig tjenestepensjon handler det om svært viktige prinsipper. Medlemmene våre må sikres en livsvarig pensjon de kan leve av. Dessuten er det viktig at folk har en mest mulig forutsigbar pensjon, sier leder for YS Stat, Pål N. Arnesen og leder for YS Kommune, Erik Kollerud i en felles uttalelse.

De tror ikke en løsning kommer på plass før i hovedoppgjøret 2018.

LO Stat stiller seg bak sine organisasjonskolleger. Leder Egil André Aas sier til Fri Fagbevegelse at «det er bra at statsråden varsler at hun vil starte opp igjen prosessen med ny offentlig tjenestepensjon, men det må være en klar forutsetning at det i sluttfasen skjer gjennom reelle forhandlinger mellom partene».

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er et så viktig spørsmål for de som er berørt at de må få muligheten til å si sitt, sier Aas til nettsiden.

Han trekker spesielt frem spørsmålene rundt særaldersgrenser og uførepensjon som «store og uavklarte».