Mindre avstand i arbeidsmarkedet
Ifølge en artikkel publisert av Statistisk sentralbyrå, har sysselsettingsgapet mellom innvandrere og resten av befolkningen minket betraktelig fra 2004 til 2016, fra nesten 14 til litt over 6 prosentpoeng. Ifølge SSB skyldes utviklingen i særlig grad tilstrømningen av arbeidsinnvandrere etter EU-utvidelsen i 2004.
– Arbeidsmarkedet er i dag en av de viktigste arenaene for integrering av innvandrere i samfunnet. Sysselsetting er nøkkelen til økonomisk selvforsørgelse, men også til et sosialt fellesskap med gode muligheter for å tilegne seg språkferdigheter, kultur og etablere sosiale nettverk, skriver artikkelforfatter Bjørn Olsen.
Artikkelen tar for seg utviklingen på arbeidsmarkedet over en periode på 14 år som er preget av skiftende konjunkturer, men også store endringer i innvandringsmønsteret. Ikke minst gjelder dette tilstrømningen av arbeidsinnvandrere etter EU-utvidelsen i 2004. Mens sysselsettingsnivået mellom innvandrerbefolkningen og den øvrige befolkningen, har forskjellene mellom ulike innvandrergrupper holdt seg noenlunde konstant gjennom hele perioden:
– Når andelene i hele arbeidsstyrken, det vil si sysselsatte og arbeidssøkere, samt de som er under utdanning, slås sammen, ser vi imidlertid en utjevning mellom innvandrere fra Afrika og Asia. Dessuten reduseres avstanden til dem fra EU og resten av befolkningen. De lavere heltidsandelene blant innvandrere fra Afrika og Asia skyldes til dels at denne gruppen er overrepresentert i næringer der heltidsstillinger er mindre utbredt, men dette utgjør ikke hele forklaringen, siden de også innad i en del av disse næringene sjeldnere jobber heltid, skriver Olsen.