Nav

Ledigheten falt for tredje måned på rad

Publisert: 3. mars 2017 kl 10.35
Oppdatert: 3. mars 2017 kl 10.35

I februar ble det 900 færre helt arbeidsledige, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 800 personer.

– Nedgangen skyldes at det stadig blir færre nye som registrerer seg som ledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Det var registrert 84.800 helt arbeidsledige hos NAV i februar. Det er en nedgang på 6.100 sammenlignet med samme periode i fjor. Den registrerte arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent, ned fra 3,3 prosent i februar i fjor. Disse tallene er imidlertid ikke sesongjustert, påpeker Nav.

60 prosent av de helt ledige mottok dagpenger.

    Til sammen var 106.400 personer registrert som enten helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV (bruttoledigheten).

    Det er 2000 færre enn for ett år siden, og tilsvarer 3,8 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,9 prosent i fjor.

    Positivt på Vestlandet

    Det er bedring å spore i vestlandsfylkene, som har vært hardt rammet av nedbemanningen i oljesektoren.

    De siste månedene har økningen i bruttoledigheten på Sør- og Vestlandet stoppet opp, justert for normale sesongvariasjoner. I februar gikk bruttoledigheten ned i Rogaland og Agderfylkene for tredje måned på rad. Hordaland hadde nedgang for andre måneden på rad. Også i Møre og Romsdal var det en liten nedgang i bruttoledigheten i februar.

    Rogaland har imidlertid fortsatt høyest bruttoledighet målt som andel av arbeidsstyrken, med 5,6 prosent. Sogn og Fjordane har fremdeles lavest bruttoledighet, med 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

    Sammenlignet med februar i fjor har Aust-Agder og Nord-Trøndelag hatt størst nedgang i ledigheten, med henholdsvis 19 og 17 prosent.

    Kun tre fylker har flere ledige enn for ett år siden.

    Vestfold har den største økningen med 6 prosent flere helt ledige, deretter Møre og Romsdal og Hordaland med henholdsvis 4 og 1 prosent økning.

    Bedring i bygg- og anlegg

    Ledigheten blant bygge- og anleggsarbeidere har falt med 17 prosent siden februar i fjor, noe som betyr at det er 2.300 færre helt ledige enn for ett år siden.

    Denne yrkesgruppen, sammen med industriarbeidere, har imidlertid fortsatt den høyeste arbeidsledigheten med henholdsvis 5,5 og 5,1 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest innen undervisningsyrker, med 0,7 prosent av arbeidsstyrken.

    Ledere og ingeniør- og ikt-fag har hatt størst økning i arbeidsledigheten, med henholdsvis 6 og 4 prosent sammenlignet med februar i fjor.

    Innenfor de resterende yrkesgruppene er ledigheten lavere eller på samme nivå som for ett år siden.

    Saken fortsetter under annonsen