Foto
Freeimages / Daniel Szwalkiewicz

Lavere trivsel på jobb - flere smerteplager

Publisert: 5. mai 2017 kl 08.30
Oppdatert: 5. mai 2017 kl 08.40

Muskel- og skjelettsmerter er blant de viktigste årsakene til sykefravær, nedsatt produktivitet og redusert livskvalitet.

Risikoen for sykemelding og uførhet er videre betraktelig høyere for de som har mange smerter samtidig. Derfor er det også viktig å finne ut hvilke betingelser som kan ha betydning for om slike plager sprer seg til andre deler av kroppen – eller hvilke betingelser som kan fremme forbedring i form av reduksjon av antallet plager. Det skriver Statens arbeidsmiljøinstituttt (Stami) på sine hjemmesider.

5 faktorer som forbedrer og forverrer

Stami har analysert besvarelser fra 2989 arbeidstakere i norske virksomheter som har gjennomført medarbeiderundersøkelser.

I analysen fant forskerne at flere faktorer hang sammen med endring i antallet plager. Fem faktorer så ut til å både øke sannsynligheten for forverring – altså spredning av plager – og redusere sannsynligheten for forbedring – altså reduksjon av antall plager:

  • høye nivåer av følelsesmessig utmattelse - i hvilken grad man føler seg både fysisk og følelsesmessig utslitt, regnes ofte som et aspekt av utbrenthet)
  • psykiske plager - generelt høye nivåer av angst og depresjon
  • søvnproblemer - vanskelig for å sove og urolig søvn
  • tretthet
  • hodepine.

Rastløshet og nakkesmerter

Saken fortsetter under annonsen

Andre faktorer så ut til å henge sammen med enten forverring eller forbedring. Eksempelvis så det ut til at personer med høye nivåer av psykologisk velvære – det vil si de som opplevde å ha mye overskudd og sjelden følte seg nedstemt – sjeldnere opplevde opplevde at plagene spredte seg, men de skilte seg ikke fra resten av utvalget når det gjaldt forbedring.

Forskerne så også at de som ofte følte seg rastløse eller opplevde intense smerter i nakken, skuldrene eller ryggen sjeldnere hadde opplevd forbedring, men at de ikke skilte seg fra resten av utvalget når det gjaldt forverring.

Lite tilfreds med jobben, mange plager

Tilfredshet med jobben var ikke forbundet med endring i antall smerteplager over de to årene undersøkelsen varte, men viste en sterk sammenheng med antallet plager i utgangspunktet. Med andre ord var det slik at arbeidstakere som var mindre tilfreds med jobben sin mye oftere enn andre også hadde mange plager.

Stami-forsker Jan Olav Christensen sier på Stamis hjemmesider at de ikke vet hva dette skyldes. Han påpeker også at det ikke er usannsynlig at arbeidstakere med mange plager også har en mindre tilfredsstillende arbeidssituasjon som en følge av plagene sine.

I tidligere studier fra Stami har man undersøkt forholdet mellom jobbtilfredshet og hodepine og funnet støtte for en ond sirkel-prosess der lav jobbtilfredshet kan påvirke hodepine, samtidig som det å være plaget med hodepine kan redusere jobbtilfredsheten.

Tidligere studier har også pekt på en rekke faktorer i arbeidet som kan ha betydning for de fleste av de faktorene som i den nye studien var forbundet med forløpet av antall smerteplager.

Saken fortsetter under annonsen

– Emosjonell utmattelse, psykiske plager, psykisk velvære, søvnproblemer og smerteintensitet i hode, nakke og rygg er alle faktorer som har vært satt i sammenheng med viktige arbeidsfaktorer som eksempelvis rollekonflikt og kontroll over avgjørelser. Det kan derfor tenkes at de faktorene som ble belyst i denne studien kan representere mellomliggende faktorer som forklarer hvorfor og hvordan forskjellige arbeidsfaktorer kan påvirke forløpet av smerteplager blant mange arbeidstakere, sier Christensen på hjemmesidene til Stami.