Kommunene sliter med digitalisering
Reformiveren til Solberg-regjeringen slår inn over kommunesektoren med full kraft. Både Kommunereformen, som skal gi de etter hvert mange større kommunene nye oppgaver og redusert statlig detaljstyring, og Avbyråkratiserings og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), skal sørge for en bedre offentlig sektor.
Endringene fordrer en stor dose digitalisering. I mai meldte regjeringen for eksempel at de ville sette av 125 millioner kroner til IKT-prosjekter i kommunene de neste to årene.
– Dette skal gi raskere digitalisering i kommunesektoren. Målet er å skape en enklere hverdag for innbyggere, næringsliv og frivillige organisasjoner, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i den anledning.
Regjeringen estimerer også at det vil mangle omkring 50.000 ansatte til viktige velferdsoppgaver i kommune-Norge «hvis vi fortsetter som i dag.» Det betyr at kommunene må fornye og forbedre seg, mener Sanner. Ansatte skal kunne bruke mer tid på viktige tjenester og mindre tid på papirarbeid.
Det er mye lettere sagt enn gjort, ifølge den seneste arbeidsgivermonitoren til KS - en omfattende spørreundersøkelse blant rådmenn og fylkesrådmenn. Nærmere to av tre kommuner og fylkeskommuner opplever det nemlig som «utfordrende» å realisere gevinster av digitalisering.
Det gjør ifølge undersøkelsen gevinstrealisering til den største arbeidsgiverutfordringen i kommunesektoren totalt sett.
Digitalisering vanskeligere enn sykefravær
Hele åtte av ti store kommuner mener dette er et utfordrende tema. Omtrent halvparten av kommunene og fylkeskommunene opplever også utvikling og effektivisering av arbeidsprosesser og evne til innovasjon og nyskapning som utfordrende.
Tidligere har sykefravær vært den største utfordringen i kommunesektoren, ifølge arbeidsgiverne. Flere rapporter om Inkluderende Arbeidsliv (IA) viser at sykefraværet ikke har rikket seg av flekken på flere år, og at en kun er halvveis til målsetningen. Så sent som forrige uke rapporterte KS om skyhøyt sykefravær i kommunale barnehager, og at dette koster norske kommuner 1,3 milliarder kroner årlig.
Henholdsvis 57 prosent av kommunene og 53 prosent av fylkeskommunene svarer at dette fortsatt oppfattes som utfordrende, men altså ikke like utfordrende som realisering av gevinstene digitalisering er spådd å gi.