Fortsatt varsles det om flest permitteringer og oppsigelser fra industribedrifter som leverer til oljebransjen. Men olje- og energiminister Terje Søviknes kan glede seg over en voldsom bedring på sørvestlandet sammenlignet med fjoråret.

Foto

NTB scanpix

Flere varsler om permitteringer enn oppsigelser

– Kan bety at næringslivet forventer bedring

Publisert: 27. februar 2017 kl 10.31
Oppdatert: 27. februar 2017 kl 11.30

I januar mottok NAV varsler om mulige oppsigelser og permitteringer av 2.900 personer.

1.100 av varslene gjaldt oppsigelser. Det er mer enn en halvering sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, hvor NAV mottok 3.100 varsler om oppsigelser.

Drøyt 61 prosent av varslene Nav mottok i år gjaldt permitteringer. I fjor var situasjonen motsatt: da gjaldt godt over halvparten av alle varsler, knappe 57 prosent, oppsigelser.

– Vi ser en fortsettelse av trenden det siste halvåret med flere varsler om permitteringer enn oppsigelser. I perioden med nedgang i oljenæringen har vi som oftest sett det motsatte. At bedrifter nå i større grad bruker permitteringer kan bety at næringslivet forventer bedring i markedssituasjonen fremover, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Det er kun bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst 10 ansatte som må varsle Nav. Normalt vil ikke alle varslene resultere i oppsigelser eller permitteringer.

Saken fortsetter under annonsen

Industri

Over halvparten av alle varsler, 51 prosent, kom fra industrien. Det tilsvarer 1472 personer.

«Gjennom hele nedgangskonjunkturen har flest varsler kommet fra industrien. I stor grad gjelder dette virksomheter som leverer til oljenæringen,» skriver Nav.

Sørvestlandet fortsatt verst

Dermed er det ikke overaskende at det fortsatt er i Rogaland og Hordaland at det varsles om flest oppsigelser og permitteringer.

Tallene er imidlertid betydelig lavere enn for ett år siden.

I Rogaland gikk antall varsler ned fra 1.900 i januar 2016 til 560 i januar i år.

Saken fortsetter under annonsen

I andre enden av skalaen finner vi Buskerud og Nord-Trøndelag, som ikke hadde ett eneste varsel denne måneden.