Høyeste antall arbeidskonflikter siden 2002
I løpet av 2016 ble det registrert 14 arbeidskonflikter, hvor til sammen 8.900 arbeidstakere var involvert.
Det viser en oversikt fra SSB.
Til sammen førte konfliktene til omtrent 166.000 tapte arbeidsdager. De fleste av disse forekom i hotell- og restaurantvirksomhet, viser tallene.
I denne bransjen var 6.300 arbeidstakere involvert, med tap av til sammen 92.700 arbeidsdager. Det utgjør 56 prosent av alle tapte arbeidsdager dette året.
Den mye omtalte sykehusstreiken, som varte fra 7. september til 11. oktober i fjor, ble tidenes lengste og omfattet til slutt 628 ansatte ved 15 sykehus. Denne gruppen utgjorde imidlertid den minste av de som var involvert i arbeidskonflikter i fjor.
I samferdsel var nemlig 813 ansatte involvert i arbeidskonflikter i løpet av fjoråret.
Antall arbeidskonflikter, involverte arbeidstakere og tapte arbeidsdager (Saken fortsetter under grafikken):
Selv om det totale antallet tapte arbeidsdager ikke kan måle seg med de mest omfattende konfliktene de seneste drøye 25 årene, var konsekvensen av konfliktene for den enkelte arbeidstaker alvorlig.
I gjennomsnitt tapte hver arbeidstaker som var involvert i en arbeidskonflikt i fjor 18 arbeidsdager.
Gjennomsnittlig tap av arbeidsdager, målt per arbeidsgiver i konflikt (Saken fortsetter under grafikken):
Ifølge SSB-statistikken har et høyere antall tapte arbeidsdager per arbeidstaker i konflikt kun blitt målt ved to anledninger siden 1992 (som er så langt SSB-statistikken strekker seg). Det var i 2015, da det blant annet var streik blant piloter og hver arbeidstaker i konflikt mistet hele 30 arbeidsdager i snitt. Også i 2001 var det piloter i streik, men også restaurantansatte var i konflikt med arbeidsgivere, noe som førte til at de involverte arbeidstakerne i gjennomsnitt mistet 21 arbeidsdager.
I 2005 var både TV-ansatte og heismontører i konflikt med arbeidsgiver. Da mistet de involverte arbeidstakerne like mange arbeidsdager som de som var i konflikt i fjor.