Mange nordmenn bruker fritiden sin i naturen. 

Foto

NTB-scanpix.

Halvparten av nordmenn er fornøyd med fritiden

Publisert: 25. juli 2017 kl 09.36
Oppdatert: 25. juli 2017 kl 09.36

I internasjonal sammenheng er Norge blant landene der befolkningen har en god balanse mellom arbeid og fritid. Også personer med fulltidsjobb har mer fritid i Norge enn i mange andre land.

Fritid blir ikke regnet som tid brukt til arbeid, arbeidsreiser, husarbeid, søvn eller spising.

Både hvor mye fritid man har, og hva man har mulighet til å fylle fritiden sin med, er av betydning: Å ha nok fritid i seg selv er viktig for livskvaliteten, men hvorvidt man har aktiviteter å fylle fritiden sin med og noen å tilbringe tiden sammen med, er også viktig for at fritiden oppleves som meningsfull.

Omtrent halvparten av befolkningen er svært fornøyd med den fritiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker, skriver Statistisk sentralbyrå i sin livskvalitet- og levevilkårsundersøkelse.

Lavt utdannende har mest fri

Det er de yngste og de eldste i befolkningen som har mest fritid, mens personer i alderen 25-44 år har minst.

Saken fortsetter under annonsen

Mange i denne aldersgruppen er både i arbeid og i etableringsfasen med små barn. I denne gruppen har man gjennomsnittlig 5 timer og 24 minutter fritid per dag. Til sammenlikning har personer i alderen 67-79 år 8 timer og 16 minutter til rådighet.

I motsetning til mange andre levekårsgoder, er det de som har lav utdanning som har mest fritid. Dette henger sammen med yrkesdeltakelse: Arbeidsledige, alderspensjonister og uføre har klart mer fritid enn yrkesaktive.

Også studenter oppgir å ha mer fritid enn de som har arbeid som sin hovedaktivitet. En grunn til dette er at studenter sjeldnere er etablert med hus og barn og dermed bruker mindre tid på husholdsarbeid.

Folk i Oslo mindre tilfredse

Generelt er det slik at de gruppene som har mest fritid også er mest fornøyde med den tiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker. Det er likevel noen unntak.

Studenter, arbeidsledige og unge er mindre tilfreds med fritiden de disponerer enn middelaldrende og yrkesaktive, sett i forhold til hvor mye fritid de faktisk har.

Saken fortsetter under annonsen

Det er også noe større forskjeller i tilfredshet med egen fritid etter bosted enn det man ser i faktisk fritid.

Folk i Oslo og andre større tettsteder er mindre tilfredse, mens de som er bosatt i spredtbygde strøk er mest fornøyde med den tiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker.