Thomas Winje Øijord / Scanpix

Foto

Nordmenn benytter seg i stadig økende grad av lave priser og stort utvalg av mat og varer i Sverige.

Rapport

– Grensehandel har kostet Norge 12.000 arbeidsplasser

Publisert: 7. desember 2017 kl 10.04
Oppdatert: 7. desember 2017 kl 10.12

I etterkant av det borgerlige budsjettforliket har debatten rast om økningen av avgifter på sjokolade- og sukkerholdige produkter samt alkoholfrie drikkevarer.

Hovedsammenslutningen Virke, som representerer bedrifter i varehandelen, har advart mot at avgiftsendringene kan føre til enda mer grensehandel. De seneste 12 månedene har denne handelen økt med 23,4%, sammenlignet med forrige periode. Det viser tall fra SSB.

En fersk analyse utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra Virke viser at utviklingen har kostet nær 11.750 norske arbeidsplasser og 7,8 milliarder kroner i verdiskapning.

«Bare fra 2008 og frem til i dag, har den årlige grensehandelsomsetningen økt med 85% til nesten seksten milliarder. Det tilsvarer den samlede omsetningen for alle norske sportsbutikker,» heter det i rapporten.

Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende, mener Harald Andersen, direktør for Virke Handel. Han tror regjeringens avgiftsendringer vil sørge for at trenden øker tiltar kommende årene.

– Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 %. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, sier Andersen, som mener grensehandelen ikke bare treffer handelen, men også landbruksnæringen og mat- og drikkeindustrien.

– At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier Andersen.

Saken fortsetter under annonsen

Virke har tidligere fått støtte fra sine kolleger i NHO. Hovedorganisasjonens direktør for Mat og Drikke, Petter H. Brubakk har sagt til NRK at det er «all mulig grunn til å frykte tapte arbeidsplasser i norsk næringsmiddelindustri og i varehandelen» etter at de nye avgiftene ble innført. Senterpartiet er også bekymret for denne effekten.

Høyres finanspolitiske talsperson Nikolai Astrup har erkjent utfordringene knyttet til grensehandel. Han understreket imidlertid over NRK at økningen i grensehandelen som følge av avgiftsendringene er avhengig av hvor mye av prisøkningen som tas ut på forbrukerne, noe han tror vil være begrenset.

Avgiftsendringene er i tråd med anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon, WHO. For om lag ett år siden la de frem et forslag om å heve avgiftsnivået på sukkerholdig drikke til 20 prosent.