Arnfinn Korsmo i YS ønsker ikke å svartmale situasjonen, men mener det er viktig å rope et varsku slik at man blir oppmerksom på situasjonen i arbeidslivet. 

Foto

Negotia. 

YS

– Frykten må tas på alvor

Publisert: 27. juni 2017 kl 09.21
Oppdatert: 27. juni 2017 kl 10.04

SSB la tirsdag frem en ny «Levekårsundersøkelse». Den viser at andelen arbeidstakere som frykter å miste jobbene sine har økt de tre seneste årene.

Undersøkelsen viser at andelen sysselsatte som mener de står i fare for å miste jobben, og som har opplevd omstillinger på arbeidsplassen, har økt svakt de siste tre årene. I oljenæringen har økningen vært formidabel.

Negotia, som organiserer arbeidstakere i privat sektor, kjenner seg godt igjen i tallene. Deres medlemmer har vært gjennom omfattende omstillinger og nedbemanninger de seneste to årene. De har også erfart at dette har beveget seg fra først å gjelde petroleumssektoren, til også å gjelde andre bransjer.

 – Framover er det viktig at alle tar på alvor at flere arbeidstakere enn før, frykter for jobbene sine, sier Korsmo.

Roper varsku

Levekårsundersøkelsen viser blant annet at 12 prosent av alle sysselsatte i 2016 mente de sto i fare for å miste jobbene sine, mot 9 prosent i 2013. Dette varierer mellom ulike næringer.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis både myndigheter og arbeidsgivere håndterer dette på en god målte, skal vi klare å komme over denne kneika også, sier Korsmo.

Han peker på at et viktig tiltak vil blant annet være å bidra til kompetanseutvikling som møter framtidens arbeidsliv.

– Faren er imidlertid å overse disse signalene. Du vet selv når uroen tar deg, kan det gå ut over konsentrasjon og mental helse. Dette kan føre til dårligere psykososialt arbeidsmiljø og økt arbeidsledighet. Jeg ønsker ikke å svartmale situasjonen, men mener det er viktig å rope et varsku slik at vi blir oppmerksom på den. Først da kan vi håndtere dette riktig og dermed bidra til at utviklingen snus, sier han