Fremtidsoptimisme for ingeniørene
Opp mot halvparten, 42 prosent, av arbeidsgivere innen ingeniørfag tror arbeidsmarkedet vil bli bedre de neste tre årene. Det er en dramatisk økning siden i fjor. Da svarte bare 17 prosent det samme.
Det viser tall som ingeniør- og teknologorganisasjonen Nito har hentet inn. Totalt er det intervjuet 700 personer i private og offentlige virksomheter som har ansvaret for ansettelse av ingeniører.
– I ferd med å snu
Det er spesielt i privat sektor som ser lyst på fremtiden. IKT og bygg- og anlegg er bransjene som har mest tro på et økende behov for ingeniører, skriver TU.
Det er fremdeles 16 prosent som tror arbeidsmarkedet kan bli vanskeligere, men dette er en nedgang fra 48 prosent i 2016.
President i Nito Trond Markusen mener tallene understøtter at vinden er i ferd med å snu, og at de dårlige tidene i ingeniørbransjen snart vil være over.
– Vi ser at det er et mulighetsrom for dem som begynner på sin utdanning, og er ferdig utdannet om tre til fem år. De kan ha noen større muligheter enn i dag, mener Markussen til TU.
I tabellen under finner du en oversikt over hvilke typer ingeniører virksomhetene tror de vil få mest behov for i løpet av de neste tre årene:
Kommunene mangler ingeniører
Til tross for at mange ingeniører har mistet jobben og gått ledige i lang tid, er det fortsatt arbeidsgivere som melder at de sliter med å få tak i ingeniører. Nesten hver tredje arbeidsgiver syns det er meget eller ganske vanskelig å rekruttere ingeniører.
Kommunene har slitt med å få tak i riktig ingeniørkompetanse i lang tid.
Nitos Markussen tror det kan ha sammenheng med at arbeidsgivere ikke ser at ingeniører fra oljebransjen har relevant erfaring, og oppfordrer til å lete etter kandidatenes nøkkelferdigheter.
– Arbeidsgivere må være bevisst på å lese CV og søknad nøye. De må se etter om det er noe som kan være så nærliggende at det er verdt å ta en prat. I flere tilfeller vil det være mulig med internopplæring for å få dem i gang i ny jobb, selv om de ikke sitter på akkurat hele den kompetansen som etterspørres, mener han.