«For meg blir det ikke vanskelig, for jeg skal ikke lede LO videre»
Avtroppende LO-sjef Gerd Kristiansen har lite sans for krevende kompromissløsninger i saker som EØS og konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men under neste ukes LO-kongress blir det helt nødvendig å finne en felles plattform, slår hun fast.
Mandag går LO i gang med det de kaller «landets største politiske verksted»: den årlige LO-kongressen.
Den seneste tiden har landets største hovedorganisasjon blant annet måtte tåle at professor Frank Aarebrot mener de har blitt for store, og bør splittes. Samtidig pågår det flere parallelle feider i medlemsforbundene: det er rykende uenigheter rundt EØS-avtalen, og splittelsen rundt konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er fortsatt i aller høyeste grad aktuell.
– Vi er utvilsomt best tjent med enstemmige vedtak, og da må man selvsagt inngå kompromiss. (…) Fellesskapet vårt er mye sterkere dersom vi kommer ut med enstemmige vedtak enn hvis vi kommer ut som en splittet forsamling, sier Kristiansen.
Ledelsen står fast på EØS
Mandag møtte hun pressen til samtaler i forkant av kongressen. I tillegg til kampene rundt EØS og LoVeSe, trakk hun selv frem 6-timersdagen som viktige saker det er knyttet indre konflikter til.
– Vi vet at når vi kommer til kongressen, kommer det til å bli harde fronter og debatter rundt disse temaene. Vi har to gode redaksjonskomiteer, der forbundene er representert, som skal jobbe med disse sakene under kongressen, sa hun.
Hun understreker imidlertid at ledelsen ikke kommer til å gå inn i kongressen med et kompromissforslag rundt EØS, selv om det unektelig må bli resultatet. Flere LO-forbund har tatt til orde for å si opp avtalen, mens andre vil gjennomføre en omfattende reforhandling.
– Sekretariatet er tydelig på at EØS-avtalen fortsatt skal være en del av LOs Europa-politikk. Det er utgangspunktet vårt, sier hun på spørsmål fra NTB.
– Et vedtak mot EØS blir ikke så vanskelig for meg personlig, for jeg skal ikke lede LO lenger. Men for den nye ledelsen er det klart at det hadde blitt krevende. EØS-avtalen har tjent oss godt. Men får han (Hans-Christian Gabrielsen, journ. anm.) vedtaket, må han leve med det, utdyper den avtroppende LO-lederen, som i samme slengen mer eller mindre bekrefter at hennes nestleder tar over sjefsstolen i organisasjonen. Gabrielsen er rett før kongressen eneste kandidat til ledervervet.
Kristiansen legger til at det er «elementer i avtalen vi skulle vært foruten», men går ikke i dybden på hva det gjelder.
– Jeg er overbevist om at vi kommer til å lande vedtak som gagner medlemsmassen vår. Selvsagt blir ikke alle helt fornøyd. Slik er det alltid når man er nødt til å inngå kompromisser, sier den avtroppende LO-lederen.
-
LOs øverste organ, samles hvert fjerde år.
-
Skal bestemme LOs politikk og velge ledelse for de neste fire årene for LOs 915.000 medlemmer. LO er Norges største arbeidstakerorganisasjon.
-
315 delegater har stemmerett.
-
26 fagforbund er tilsluttet LO. De største er Fagforbundet (354.730 medlemmer), Fellesforbundet (141.677), Handel og Kontor i Norge (70.750), Industri Energi (58.743) og Norsk Tjenestemannslag (50.681). Tall fra 2015.
-
Kongressen åpner mandag 8. mai. Over 1.800 forslag er kommet inn fra forbund, LO-avdelinger og organisasjonsledd. LOs sekretariat har i sin innstilling tatt med 100 forslag.
-
I tillegg foreligger et forslag til fagpolitisk uttalelse.
-
Det ventes på kongressen debatt rundt sammensetningen av LO-ledelsen, Lofoten-olje, pensjon og AFP, EØS-avtalen og sekstimersdagen.
(Kilder: NTB, LO, frifagbevegelse.no)