Flere unge mottar arbeidsavklaringspenger
Ved utgangen av desember 2016 mottok til sammen 146.300 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Det tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år.
AAP er en Nav-ytelse som skal sikre folk inntekt i perioder de «på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra NAV for å komme i arbeid.»
– Antallet personer med arbeidsavklaringspenger går jevnt nedover. Nedgangen skyldes at flere slutter å motta ytelsen, mens antallet som begynner er stabilt, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Blant de som slutter å motta AAP går drøyt fire av ti personer til arbeid, viser de nye Nav-tallene.
Sykepenger og uføretrygd
I 2016 startet i gjennomsnitt 4700 personer hver måned på arbeidsavklaringspenger, noe som er på samme nivå som i 2015. Omtrent halvparten av de som hver måned startet med AAP kom fra sykepenge-ordningen.
Antallet som sluttet å motta arbeidsavklaringspenger i de ti første månedene i 2016 var imidlertid høyere enn tilsvarende periode i 2015. Ifølge Nav skyldes det at litt flere fikk innvilget uføretrygd, mens antallet som gikk over i jobb holdt seg stabilt.
Unge
I samme periode gikk det andre veien blant unge.
I desember 2016 var det 28.800 personer under 30 år som hadde arbeidsavklaringspenger. Dette er 400 flere enn på samme tid i fjor og tilsvarer 3,4 prosent av befolkningen i alderen 18-29 år.
Økningen er noe høyere blant unge kvinner. Andelen blant de unge er imidlertid lavere enn i 2011, året hvor andelen som mottok arbeidsavklaringspenger blant unge var høyest med 3,7 prosent.
For alle andre aldersgrupper er det blitt færre med arbeidsavklaringspenger det siste året.
Psykiske lidelser
Over 70 prosent av de som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser. Det er ifølge Nav en klar tendens til at andelen med psykiske lidelser er synkende med alderen, mens det er omvendt for andelen med muskel- og skjelettlidelser; her øker andelen jo eldre man blir.
For gruppen under 30 år er andelen med psykiske lidelser på hele 69 prosent.
– Blant de unge er det nesten like mange som mottar arbeidsavklaringspenger som det er helt ledige og arbeidssøkere på tiltak. Flertallet av unge mottakere av arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser. Vi ser også at de har noe lavere utdanningsnivå og mindre arbeidserfaring enn arbeidssøkerne, sier Vågeng.