ENIGHET: – Dette er jeg helt enig med Gabrielsen i. Vi må ha rammebetingelser som gjør oss til et attraktivt vertsland for investeringer fra både inn- og utland, sier administrerende direktør i Norsk industri, Stein Lier-Hansen.

Foto

NTB-scanpix.

Enig og tro til formuesskatten faller

Publisert: 9. august 2017 kl 10.28
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

I et intervju med Dagens Perspektiv forrige uke, etterlyser LO-leder Hans Christian Gabrielsen «flere kapitalister i Norge». Gabrielsens poeng er at det er for få private investorer som investerer i arbeidsplasser, industri og næringsvirksomhet – de fleste setter pengene sine i eiendom.

Dette er en kjent problemstilling. Men Gabrielsen sier også at «han tror det har med rammevilkårene å gjøre».

– Jeg tror det i stor grad handler om rammevilkårene. De er ikke gode nok i dag til at investorene våger å satse. Jeg mener virkemiddelapparatet bør gjennomgås og innsatsen i større grad rettes inn mot satsning på strategisk viktige næringer der potensialet for verdiskapnings er stort og vi har naturgitte eller kompetansemessige fortrinn.

– Veien fra ide til industri må bli kortere, mener LO-lederen.

– Så, ja, jeg etterlyser flere kapitalister som investerer i Norske arbeidsplasser. Skal Norge lykkes med omstilling, trenger vi vekst i industrien, sier Hans Christian Gabrielsen.

Les hele intervjuet med LO-lederen her:

Saken fortsetter under annonsen

Må gjøre oss attraktive

I Norsk industri mottas LO-lederens investor-ønsker med applaus.

– Dette er jeg helt enig med Gabrielsen i, sier administrerende direktør i Norsk industri, Stein Lier-Hansen kontant.

– Vi må ha rammebetingelser som gjør oss til et attraktivt vertsland for investeringer fra både inn- og utland, sier han.

I kjent stil snakker Lier-Hansen både på inn- og utpust der han ramser opp viktigheten av «et balansert og forutsigbart kraftmarked», en «forutsigbar klimapolitikk i samsvar med EU» og en offensiv «forsknings- og innovasjonspolitikk», som viktige forutsetninger for framveksten av nye virksomheter og nye arbeidsplasser i Norge.

Her er mer fra Norsk industri og Stein Lier-Hansen:

Saken fortsetter under annonsen

Stein Lier-Hansen mener for eksempel at rammene til Enova bør økes, slik at enda flere kan få støtte til investeringer i ny klimavennlig teknologi. Hydros nye fabrikk på Karmøy hadde for eksempel ikke vært mulig uten støtte fra Enova, mener Norsk industri-lederen.

Formuesskatten

Lier-Hansen er (selvsagt) også opptatt av et «konkurransedyktig skatteregime».

– Når det gjelder selskapsskatten er det bred politisk enighet om at den skal harmonisere med våre naboland og handelspartnere. Og det gjør den jo i dag.

Og så lenge man holder seg til selskapsskatten er nok Lier-Hansen og LO-sjef Gabrielsen noenlunde på linje.

– En noe lavere selskapsskatt har en effekt som gir bedriftene større handlingsrom. For eksempel til å ansette flere folk, sa Gabrielsen til Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse sist uke.

– Men kutt i formuesskatten har ingen slik effekt. Det blir rein ideologi, la han kjapt til. Her er ikke LO og Norsk industri helt på linje, for å si det forsiktig. Stein Lier-Hansen vil fjerne formuesskatten – i alle fall på såkalt «arbeidende kapital».

Saken fortsetter under annonsen

– Det er greit for meg at pengeformuer og store, private eiendommer beskattes. Men vi mener at det blir helt feil å skattlegge drifts- og produksjonsmidler. Dette er en særnorsk skatt, som utenlandske investorer i Norge slipper, sier Lier-Hansen, og kommer med næringslivets yndlingseksempel i så måte om dagen:

– Hadde Elon Musk bygget Tesla-fabrikken sin i Norge, ville han skattet 800 millioner. Selv om fabrikken går med mange millioner i underskudd, framhever Lier-Hansen.

Les mer:

Tro på politikerne

– Skatt er viktig, men også virkemidler som forsknings- og investeringsstøtte er avgjørende for at Norge skal klare å skape nye virksomheter og nye arbeidsplasser, sier Lier-Hansen. Han mener viljen hos politikerne er til stede, og at de fleste partiene i dag er opptatt av industri- og næringspolitikk.

– I en valgkamp bli gjerne disse spørsmålene veldig ideologiske. Det er både viktig og riktig at politikerne krangler om skatt, men vi må også snakke om andre måter å skape vekst og arbeidsplasser på. Der er jeg helt på linje med Gabrielsen, og jeg har tro på at det vil bli et sentralt tema i valgkampen, sier Stein Lier-Hansen.

Saken fortsetter under annonsen

Det er både viktig og riktig at politikerne krangler om skatt, men vi må også snakke om andre måter å skape vekst og arbeidsplasser på

– Det skjer mye positivt

Foto

STRATEGISK SATSING VIKTIG: Administrerende direktør i Investinor, Haakon H. Jensen (foto: Investinor).

I det såkalte virkemiddelapparatet finner vi blant andre selskapet Investinor, som har som oppgave å bidra med investeringsstøtte til bedrifter i den såkalte mellomfasen – fra tegnebrett til marked. Der mener de det har skjedd flere positive ting den siste tiden.

– Regjeringens vedtak som kom i revidert nasjonalbudsjett er et steg i riktig retning, sier administrerende direktør i Investinor, Haakon H. Jensen.

Han sikter til regjeringens vedtak om å gi et skattefradrag på inntil 500.000 kroner for personer som foretar treårige investeringer i oppstartselskaper.

– Dette vil være et viktig stimuli til selskaper i den tidligste fasen. For å stimulere selskaper i den neste fasen er det naturlig å se videre på mekanismene rundt beskatning av unoterte og tidlig-fase investeringer, sier Jensen.

Saken fortsetter under annonsen

– Det bør gis fordeler ved å ta risikoen det innebærer å investere også i denne fasen, mener han.

Investinor er en del av virkemiddelapparatet, som nettopp hjelper med å gjøre den vanskelige veien fra ide til industri kortere ettersom de primært investerer i bedrifter i den vanskelige mellomfasen, den såkalte venturefasen.

– Kapitalbehovet til bedriftene i denne fasen ligger erfaringsmessig i størrelsesorden 25 til mer enn 100 millioner kroner, og Investinor investerer der private, institusjonelle investorer i stor grad er fraværende, forteller Jensen.

Det bør gis fordeler ved å ta risikoen det innebærer å investere

Viktig å satse strategisk

Investinor går alltid sammen med andre investorer, og opptrer dermed som en brobygger for privat kapital som ønsker å investere i venturemarkedet.

– Eksempelvis gikk Investinor i 2016 inn med litt over 300 millioner kroner i frisk kapital i ulike selskaper, noe som utløste over 1,1 milliard kroner investert totalt, sier Jensen.

Jensen i Investinor er enig med Gabrielsen om at vi må satse på «strategisk viktige næringer».

– Samtidig er det viktig å ikke tenke for smalt, og vi kan for eksempel ikke bare fokusere på energisektoren og marin sektor. Vi bør også ha med oss dedikert innsats mot andre fremtidsrettede næringer som teknologi og helse, og da gjerne i nisjer hvor Norge allerede har sterke miljøer, framhever Jensen.

Han viser til Sverige og Danmark som har andre industristrukturer enn Norge. Der har man bygget opp industri innen helse og teknologi over generasjoner, for eksempel gjennom selskaper som Ericsson, AstraZeneca og Novo Nordisk.

– I kjølvannet av disse industrilokomotivene ser man en stor knoppskyting og en rekke suksessfulle nyetableringer i de samme industriene, slik vi i Norge eksempelvis har sett innen olje og gass og i oppdrettssektoren, sier Haakon H. Jensen.