Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB-scanpix. 

Én av fem studenter jobber «for mye»

Publisert: 21. august 2017 kl 09.28
Oppdatert: 21. august 2017 kl 09.28

I 2016 hadde én av tre studenter betalt arbeid gjennom hele semesteret. Andelen med betalt arbeid øker med alderen.

Blant studentene fra 30 år og eldre har 41 prosent betalt arbeid gjennom semesteret. Også blant de yngste er det vanlig å jobbe. Én av fire studenter som er 21 år eller yngre har betalt arbeid ved siden av studiene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Betydelig nedgang

Nedgangen i studietiden er særlig markert hos studentene som jobber mer enn 25 timer i uken. For disse studentene blir nedgangen i studietid mer betydelig.

Studenter som jobber 26–30 timer i uken bruker over 7 timer mindre på studiene enn studenter som ikke jobber, og dersom studentene jobber mer enn 30 timer i uken, er nedgangen i snitt hele 10 timer.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ingen store forskjeller i studietiden mellom studenter som ikke jobber og studenter som jobber opptil 10 timer i uken bruker på studier.

Jobber studentene mer enn 10 timer i uken, bruker de imidlertid mindre tid på studiene enn studenter som ikke har betalt arbeid. Dette påvirker altså over 20 prosent av heltidsstudentene i Norge.

Studenter som jobber 11–15 timer i uken bruker i snitt rundt 3 timer mindre på studiene enn studenter som ikke jobber.

Profesjonsstudentene studerer mest

Heltidsstudenter i Norge har en gjennomsnittlig total arbeidsbelastning på rundt 43 timer i uken. Derav brukes 35 timer på studiene og 8 timer på betalt arbeid.

Resultatene fra Eurostudent V viser at selv om norske studenter bruker mye tid på betalt arbeid ved siden av studiene, bruker de ikke mindre tid på studiene enn studenter fra andre europeiske land.

Saken fortsetter under annonsen

Masterstudentene og studenter som tar et 5- eller 6-årig profesjonsstudium har den største totale arbeidsbelastningen, i snitt med henholdsvis 47 og 49 timer i uken.

Sammenlignet med andre studieprogram bruker studentene på 5–6-årige profesjonsstudier mest tid på studier – i snitt 42 timer i uken.

Både bachelor- og masterstudenter bruker i gjennomsnitt 8 timer i uken på betalt arbeid, men masterstudentene bruker mer tid på studiene.

Mer tid på tekniske fag

Noen typer studier har mer organisert undervisning enn andre. Studenter som tar «tekniske fag, ingeniørfag eller håndverksfag» og studenter i «naturvitenskapelige fag og matematikk» bruker mest tid på egenstudier, rundt 26 timer i uken. Dette er rundt 9 timer mer enn studenter i «lærerutdanning og pedagogikk».

Undervisningstimene varierer mellom 10 i uken i «samfunnsfag eller juridiske fag» og «humanistiske og estetiske fag» og 19 timer i uken for studenter som tar «helse- eller sosialfag».

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder tid brukt på betalt arbeid, viser figuren at studentene som bruker mest tid på egenstudier i snitt bruker minst tid på betalt arbeid. Med 10 timer i uken er det studenter innenfor «bedriftsøkonomiske, administrative og juridiske fag» som bruker mest tid på betalt arbeid ved siden av studiene.

Selv om det er tydelige variasjoner i hvordan tidsbruken er fordelt, er det ikke store forskjeller i den totale ukentlige arbeidsbelastningen av studier og betalt arbeid.

Den varierer mellom i underkant av 40 timer for studenter innenfor «samfunns- eller juridiske fag», «lærerutdanning eller pedagogikk» og 47 timer i uken hos studentene som tar «tekniske fag, ingeniørfag eller håndverksfag».