Drastiske kutt i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet skal nedbemanne med 110 årsverk. Direktoratet, som nå har 635 ansatte, rreduserte antallet hoder med 50 i 2016. I år skal må ytterligere 60 kuttes.
Regjeringen kuttet i bevilgningene til Helsedirektoratet i statsbudsjettet og nå krever Hele- og omsorgsdepartementet en hurtig nedbemanningsprosess. Hver måned skal det bli færre, og direktoratet må rapportere månedlig om kutt, melder Dagsavisen.
– Vi vil i 2017 stå overfor betydelige omstillingsutfordringer. Årsaken til at vi må nedbemanne ligger både i budsjettforhandlingene, avbyråkratiserings- og effektiviseringskravet, sier direktør Bjørn Guldvog til Dagens Medisin.
Han legger til at direktoratet også vil ha i store utgifter i forbindelse med etablering av en ny konsernmodell for forvaltningsorganisasjonene.
Ny konsernmodell
- I juni 2016 sendte Helse- og omsorgsdepartementet brev til en rekke instanser med beskjed om «etablering av konsernmodell for administrative tjenester i helseforvaltningen» med et eget senter lokalisert i Oslo.
- Målsettingen er å effektivisere og redusere ressursbruken på administrative arbeidsoppgaver.
- Den nye konsernmodellen skal være etablert senest 1. januar 2018.
Kilder: Dagsavisen, Regjeringen
Hvilke avdelinger som rammes og hvilke virkemidler som må tas i bruk for å gjennomføre kutt, er ikke klart ennå.
Skal kutte en av fem årsverk
Også Folkehelseinstituttet skal nedbemanne med 200 årsverk. Nå jobber det rundt 950 i Folkehelseinstituttet, så kuttene tilsvarer en reduksjon i bemanningen på hver femte ansatt.
Instituttet fikk i 2016 et budsjettkutt på 38,5 millioner kroner. Det kommer i tillegg til merkostnader og utgifter knyttet til etableringen av en ny konsernmodell på 52,5 millioner kroner.
Direktør Camilla Stoltenberg forteller til Dagsavisen at Folkehelseinstituttet fremdeles skal utføre sitt samfunnsoppdrag, men innrømmer at det blir utfordrende.
– Vi har en rekke lovpålagte oppgaver der vi ikke kan redusere kostnadene i 2017 og 2018, slik som innkjøp av vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet og beredskap. Det er heller ikke mulig å redusere kostnadene til lokaler ytterligere på kort sikt. Vi har allerede fortettet og forhandlet kontrakter slik at kostnadene er redusert, sier hun til avisen.
Hun frykter at budsjettkuttene vil gå på bekostning av det forebyggende helsearbeidet.
– Forebyggende helsearbeid er ofte mer kostnadseffektivt, men likevel vanskelig å prioritere, sier Stoltenberg.
Tillitsvalgte advarer
– Vi kan ikke se at vi har fått færre oppgaver. Sånn som vi ser det, er det eneste målet at vi skal bli færre, sier Erlend Bø, leder i Norsk tjenestemannslag (NTL) i Helsedirektoratet.
Til Dagsavisen sier han at den nye konsernmodellen går utover effektiviteten i organisasjonene.
– Tjenester knyttet til IT, anskaffelser og lønn/regnskap har blitt flyttet fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet til Norsk Helsenett SF. Dette gir færre hoder hos oss, men også økte kostnader, fordi vi må kjøpe tjenester tilbake, sier Bø til avisen.