– Dette trodde vi ikke kom til å skje. Dette var vi ikke forberedt på
Det var en overrasket og forbannet forhandlingsleder for Akademikerne som plukket opp telefonen kort tid etter at Rikslønnsnemnda hadde avgjort at legenes tariffavtale med Spekter blir stående uten endringer.
– Dette trodde vi ikke kom til å skje. Dette var vi ikke forberedt på. Vi hadde forventet å få medhold på at man ikke kan få pålegg om å bevege seg utenfor norsk lovgivning, sier Rune Frøyland til Dagens Perspektiv mandag ettermiddag.
Han levner ingen tvil: de går videre med saken. Den skal opp for arbeidsretten.
– Det er to spørsmål her. Det ene er hvorvidt nemnda faktisk har kompetanse til å gjøre som de har gjort, med å pålegge oss tvang. Det andre er et spørsmål om hvordan tariffavtalen, som bare sier at Legeforeningen er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, er å forstå. For den har i alle år vært å forstå som at det skal være kollektivt avtalt hvordan de ekstra tjue timene i ukene skal brukes. Det er to spørsmål som kan rettslig prøves, sier Frøyland.
– Vil dere gå til retten på begge spørsmålene?
– Vi er helt bestemt på å følge saken videre. Men vi er ikke ferdigdrøftet om hva grunnlaget vi går videre på er, sier han.
Troen på at arbeidstakerne ville få medhold i nemnda har vært så sterk at de ikke har forberedt seg på det motsatte, skal en tro Frøyland. Han er redd avgjørelsen kommer til å forverre en allerede spent stemning i norske sykehuskorridorer.
– Jeg tror ikke dette kommer til å roe situasjonen i sykehusene. Jeg er også veldig skuffet over hvordan sykehusdirektørene har latt være å ta vare på de ansatte. De vet at de er veldig avhengig av masse ekstrainnsats fra legene i dette tilfellet. Og legene er dugnadsvillige. Men alle som kan noe om ledelsesteori og drift av store organisasjoner vet at man må være i kontakt med kompetansepersonellet for å få dem til å yte best. Og det har de jo gjort, så det er ikke slik at noen vil gå sakte. Men dette kommer til å påvirke motivasjonen hos akademikergruppene i sykehusene, sier Frøyland, som er utdannet organisasjonspsykolog.
– Vi står i fare for å få en situasjon der folk ikke kjenner seg forstått av sin arbeidsgiver, og i tillegg blir veldig oppgitt av den situasjonen. Mange hadde nok nå forhåpninger til at nemnda ikke skulle pålegge dem en tvang, og blir nå ganske oppgitt. Så det kan bli verre enn manglende tillit. Det kan også bli stor oppgitthet, sier han avslutningsvis.
Akademikerne skal møtes onsdag for å drøfte hvordan de vil ta saken videre, og på hvilket grunnlag til de vil gå til retten med konflikten.