Foto

Natalia Barriani /CC

Pensjon

Dette er det «geniale» forslaget som skal redde Afp-ordningen

Publisert: 3. mars 2017 kl 10.56
Oppdatert: 3. mars 2017 kl 14.28

Afp-ordningen i privat sektor skal evalueres for å se om den hjelper sliterne i arbeidslivet med å gå av tidlig, slik den var ment å gjøre, eller om den kun er en lukrativ ekstra pensjon for de som uansett går lenge i jobb etter fylte 60 år, som for eksempel leger og advokater.

Det ligger i kortene at en eventuell endring på ordningen kan bli innført neste år. I sommer skrev Aftenposten at evalueringen kunne lande på leder av arbeids- og sosialkomiteen Arve Kambes (H) bord allerede før påske 2017.

Men nå er evalueringen planlagt ferdigstilt slik at den kan bli en del av tariffoppgjøret i 2018.

 

Genial løsning

I den anledning kom Knut Røed, som forsker ved Frischsenteret, med det han selv omtaler som en "genial" løsning på utfordringene med ordningen under torsdagens seminar om Afp i regi av Pensjonsforum.

Saken fortsetter under annonsen

Han vil at Afp designes slik at den både gir riktige insentiver og favoriserer sliterne i arbeidslivet.

Dette skal kunne skje ved at man slår sammen Afp med innskuddsbaserte tjenestepensjoner eller med folketrygden. Dermed kan Afp-innskuddet fra staten, som dekker 1/3 av ordningen, gjøres jobb- eller yrkes-spesifikt som et ekstra innskudd i tillegg til vanlig innskudd fra arbeidsgiver til bedriftens pensjonsordning.

Ifølge Røed vil dette løse problemene med mobilitet, jobbtap og overveltingen til uføretrygd.

Utfordringen blir å finne data for gjennomsnittlig avgang fra ulike yrker, noe som i dag ikke er vanskelig ifølge Røed.

Velferdsforskeren mener også man bør droppe livsvarigheten til fordel for en tidsbegrenset ytelse.

Nye Afp i pluss

Ellers er det Røeds oppfatning at Afp-ordningen har virket som forventet. Da den ble videreført som en del av forhandlingene med pensjonsreformen i 2008 ble den oppgradert og rundt 180.000 kroner dyrere per sysselsatt enn den hadde vært.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel har justeringen av ordningen gått i pluss gjennom økt arbeidstilbud og derigjennom økte skatteinntekter på 190.000 per sysselsatt.

 

AFP
søn 20.02.2022 23:47

Avtalefestet pensjon er en livslang ytelse som kan tas ut fra man er 62 år uavhengig om man vil fortsette å jobbe. Bakgrunnen for ordningen var at man ønsket å sikre "sliterne" i arbeidslivet, folk med tyngre yrker, en bedre pensjon.

Ordningen gjelder for alle som har vært hos sin arbeidsgiver de siste tre årene før man går av, gitt av arbeidsgiver er med i ordningen.

Det var under lønnsoppgjøret i april 2008 at LO og NHO ble enige om en ny avtalefestet pensjon tilpasset den nye alderspensjonen i folketrygden.

Senere har YS, Virke, Spekter og Finans Norge sluttet seg til ordningen. I dag er det om lag 10.000 bedrifter med i ordningen i privat sektor. Offentlig sektor har sin egen Afp-ordning.

Arbeidsgiver betaler inn 2,5 prosent av lønnen til hver ansatt. Staten dekker 1/3 av kostnadene.

Ordningen har noen uønskede effekter. Blant annet er man låst hos sin arbeidsgiver de siste tre årene før man fylte 62 år.

Man må også være hos en Afp-bedrift de siste 7 av 9 årene før man blir 62.

Dersom man er syk i mer enn 12 måneder i løpet av de siste tre årene, kan man miste hele beløpet. Det samme kan skje ved nedbemanning, sluttpakke og konkurs.

Ordningen har også fordelingspolitisk slagside i og med at høytlønnende som ofte sitter lenge i jobb kan ta ut denne pensjonen og fortsette å jobbe, mens sliterne ofte ikke har dette alternativet.