Fulle stillinger, lønn til å leve av og arbeidsvilkår som gjør det mulig å stå i jobb til pensjonsalder, er oppskriften til Sykepleierforbundet for å dekke fremtidens behov.

Foto

NTB-scanpix.

Sykepleierforbundet

– Det viktigste er at studentene gjennomfører

Publisert: 20. april 2017 kl 13.12
Oppdatert: 20. april 2017 kl 13.14

Torsdag kom søkertallene fra Samordna opptak. De viser en sterk økning i helsefagene også i år med 5,1 prosent total (1.837 førstevalgssøkere).

Økningen er 13,7 prosent for vernepleie og 6,2 prosent for sykepleie. Innenfor helsefag er det audiografutdanningen som har den største økningen fra i fjor med 21,3 prosent.

– Vi er kjempeglade for at det er så mange som ser at sjukepleierutdanning er en attraktiv utdanning og yrke, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund Solveig P. K. Bratseth.

Tilstandsrapporten for høyere utdanning 2016 viser at nesten 40 prosent av de som får opptak kommer til å slutte på utdanningen.

– Det som er helt nødvendig for å dekke det fremtidige behovet er at de som nå har søkt fullfører utdanningsløpet og får tilbud om fulle stillinger, lønn til å leve av og arbeidsvilkår som gjør det mulig å stå i jobb til pensjonsalder, understreker Bratseth.

Syk av jobben

Saken fortsetter under annonsen

Pensjonsalderen for I dag er pensjonistalder for sykepleiere er 65 år, likevel er gjennomsnittlig pensjoneringsalder 57 år i dag.

– Det er ganske tidlig. Her ligger det mye resurser for å løse utfordringene i fremtiden. For å kunne stå i hele stillinger fram til pensjonsalder er det viktig at arbeidstid og arbeidsforhold er tilrettelagt for det. Men vi må bli flinkere på å få flere i heltidsstillinger, men om man blir syk av jobben, går ikke dette. Her må du gjøres noe, påpeker Bratseth.

Eldrebølgen er på vei og det norske samfunnet trenger flere sykepleiere. I dag er det stor mangel på nettopp dette.

– Vi håper de nye studentene vil oppleve en positiv studietid og at de får et godt forhold til praksisen, sier Bratseth.

Ønsker flere menn

Sykepleierforbundet ønsker at flere menn skal søke seg til dette yrket. I flere tiår har prosentandelen menn ligget på 10 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ser gjerne at flere gutter ser at dette kan være et attraktivt yrke. Det er viktig at jenter søker seg til sykepleien også, men vi kunne godt tenkt oss at guttene oppdaget at dette er en god utdanning og gode karrieremuligheter, sier Bratseth.

Hun mener at man også må se på kvaliteten av studieløpet og om det er godt nok.

Sykepleierforbundet har vært bekymret for at det tas opp for mange studenter i forhold til det det er plass til.

– Dette for at tallet på studenter som faktisk fullfører skal oppfylle normtallene. Det er ren økonomi. Alle utdanningsinstitusjoner overbooker, sier Bratseth.

Hun legger til at sykepleierstudiet også er underfinansiert og det er et stort press på de som jobber i institusjonene.