Det er viktig for arbeidsgivere å ivareta nybakte foreldre, ifølge ny undersøkelse.

Foto

Kelly Sikkema

Arbeidsgivere omfavner foreldrepermisjonen

– Raushet lønner seg på sikt

Publisert: 21. desember 2017 kl 10.07
Oppdatert: 21. desember 2017 kl 11.05

Det er et sterkt ønske blant norske arbeidsgivere å tilrettelegge for de ansatte, og høy villighet til å ta de kostandene som følger med permisjoner, ifølge en ny Fafo-rapport. Forsker Inger Marie Hagen, som står bak rapporten, har tatt for seg holdninger knyttet til foreldrepermisjon, gjennom intervjuer med 24 ulike arbeidsgivere. Prosjektet er finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet.

Hagen konkluderer med at slike holdninger oppfattes som nødvendig for å rekruttere og beholde god arbeidskraft – særlig dersom de ønsker å ha en aldersspredning i virksomheten.

– Arbeidsgiverne er klare på at en raus holdning lønner seg på sikt; behandler du folk skikkelig, kan du også kreve mye tilbake, skriver Fafo-forskeren i rapportens sammendrag.

Uvesentlig motiv

Dette innebærer ifølge Hagen at også arbeidstaker i en del situasjoner må vise fleksibilitet og inngå i en samtale med arbeidsgiver hvor bedriftens beste er en del av grunnlaget for å bestemme hvordan permisjonen skal innrettes.

– Arbeidsgiverne er sterke tilhengere av gode ordninger for både mor og far. Hvorvidt dette skyldes en normativ tilnærming med vekt på likestillingshensyn eller en instrumentell tilnærming med vekt på bedriftens beste, har kanskje ikke avgjørende betydning for den vordende mor eller far, skriver Hagen.

Antagelser

Saken fortsetter under annonsen

Hun viser til at fordeling av foreldrepermisjon og særlig fedrekvote har vært et sentralt debattema de seneste årene. I sommer var dette svært aktuelt, da stortingsflertallet instruerte regjeringen til å øke fedrekvoten. Ifølge Hagen har den tredelte debatten; om henholdsvis mor, far og arbeidsgiver, resultert i to ulike debatter: en som handler om likestilling i familien og fordeling av omsorgsarbeidet, og en debatt som handler om arbeidsgivers holdninger til permisjonsbruk.

– Denne andre debatten har i stor grad vært preget av antagelser om hva arbeidsgivere egentlig mener. Påstander om skeptiske arbeidsgivere som ser med uvilje på permisjonsbruk, har dominert. Fedrekvoten oppfattes som nødvendig for å tvinge arbeidsgiver til å la far gå hjem, skriver Hagen.

Selv om hun sier rapporten ikke gir grunnlag til å korrigere det rådende synet om skeptiske arbeidsgivere og avgjørende fedrekvote, mener hun det kan bidra til et mer nyansert bilde av arbeidsgivers holdninger. Dette kan danne grunnlag for videre forskning, tror hun.

Politikk er viktig

I november skrev Dagens Perspektiv om nyutviklet statistikk fra Nav, som viste klart og tydelig at det politikerne bestemte om fedrekvote, blir regelen for de aller fleste nybakte fedre. Hele sju av ti fedre tar ut nøyaktig det antallet dager av foreldrepengene som utgjør fedrekvoten.

– Disse tallene viser svært tydelig at hvis en ønsker å påvirke fordelingen av foreldrepenger mellom mor og far, så bør man endre lengden på fedrekvoten, sa kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

Foreldrepermisjon og foreldrepenger
søn 20.02.2022 23:47

Omsorgspermisjon til far ved fødsel

  • 2 uker

  • ulønnet, men inngår i en rekke tariffavtaler

Mødrekvote

  • 10 uker, 6 uker må tas rett etter fødsel

  • krever opparbeidet rett til foreldrepenger hos mor

Fedrekvote

  • 10 uker

  • krever opparbeidet rett til foreldrepenger hos både mor og far

Foreldrepengeperioden

  • består av fedrekvoten, mødrekvoten og fellesperioden

Fellesperioden

  • 36 uker ved 80 prosent dekning (3 uker før fødsel, 10 uker til mor (6 ved fødsel, 4 senere) og 10 uker til far)

  • 26 uker ved 100 prosent dekning (3 uker før fødsel, 10 uker til mor (6 ved fødsel, 4 senere) og 10 uker til far)

  • Hvis far benytter fellesperioden (hele eller deler), stilles aktivitetskrav til mor.

Delvis foreldrepermisjon – graderte foreldrepenger

  • Kan benyttes av begge foreldre frem til barnet fyller 3 år

  • Det er ingen nedre eller øvre grense for hvor mye eller lite man kan arbeide.

  • Kan benyttes samtidig (mor og far) eller hver for seg.

  • Aktivitetsplikt for mor dersom far ønsker å arbeide deltid (mor arbeider tilsvarende den prosentandelen som far ønsker å få i foreldrepenger).

  • Ferie kan avvikles samtidig som man mottar foreldrepenger.

Samtidig uttak

  • Maksimalt 150 prosent foreldrepenger kan tas samtidig ved å kombinere 100 prosent mødre- eller fedrekvote med inntil 50 prosent fellesperiode.

  • Hvis far for eksempel tar ut 100 prosent fedrekvote og mor ønsker 50 prosent foreldrepenger av fellesperioden samtidig, må mor være minimum 50 prosent i jobb. Hvis hun er 20 prosent hjemme med foreldrepenger, må hun være 80 prosent i jobb.

Ulønnet utvidet foreldrepermisjon

  • 12 måneder for hver av foreldrene Kilde: NAV og Altinn

(Kilde: Nav, Altinn, Fafo)